tiistai 26. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan ilmailun muistomerkki

Nyt on aika siirtyä Lappeenrannan linnoituksesta pois vähäksi aikaa. Tietysti vähän hölmöä jättää homma kesken, mutta linnoitukseen palataan vielä uudelleen lähiaikoina. Rupesi vain puuduttamaan kaivaa samoista kirjoista tietoa rakennuksista ja kirjoittaa muutama rivi. Nyt siis vuorossa vaihtelua itselleni!

Muutenkin alkoi tuntua siltä, että on jälleen aika esitellä muutama viime sotiin liittyvä muistomerkki. Sitten löysin vielä sattumalta kirjan Suomen ilmailuhistorian muistomerkit. Jäin tähän kirjaan koukkuun ja lukaisin sen läpi yhdeltä istumalta. Nyt tämä ilmailuaihe kaatuu teidänkin niskaanne.
Lappeenrannan ilmailun muistomerkki
Tämän päivän kohde on ilmailumme pioneeriaikoihin liittyvä muistomerkki. Muistomerkki sijaitsee Leirin kaupunginosassa Suomen toiseksi suurimman Prisman vastapäätä. Siinä sijaitsi Suomen vanhin(näin meillä täällä Lappeenrannassa) lentokenttä. Lentokentällä oli toimintaa vain lyhyen aikaa ja toiminnasta vastasi Antreasta 10.5.1918 paikalle lennetyt lentokoneet. Saman tien kentällä aloitettiin sotilaslentäjien ja tähystäjien koulutus. Koulutus jatkui vain muutaman kuukauden ajan, kunnes toiminta siirrettiin Uttiin ja Turkuun. Tämän seurauksena Lappeenrantaa pidetään Suomen ensimmäisenä lentokenttänä, mutta toisenlaisiakin väitteitä on esitetty! Itse tykkään ensimmäisestä versiosta enempi.
Muistolaatta, mikä on kiinnitetty Salpalinjan panssariestekiveen
Muistomerkki on paljastettu vuonna 1978 ja sen suunnitteli silloinen ilmavoimien komentaja Eero Salmela.

2 kommenttia:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita