lauantai 16. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Viipurin portti


Näkymä linnoituksen porttiaukosta keskustan suuntaan.
Viime päivinä olen hivuttautunut Pusupuistosta pikkuhiljaa Kristiinankadun vartta kohti Lappeenrannan linnoitusta. Lienee jo aika viedä teidät perille Lappeenrannan historialliseen miljööseen numero 1. Oikeastaan laskettelin vähän luikuria, koska vielä tänään pysähdymme linnoituksen pääportille – Viipurin portille.

Viipurin portti

Tämä portti oli ainut kulkureitti linnoitukseen maan puolelta ja Ruotsin vallan aikaan sen paikalla sijaitsi nostosilta, joka ylitti vallihaudan. Näistä ruotsalaisista rakennuksista/rakennelmista ei ole säästynyt mitään, vaan kaikki linnoituksen rakennukset ja rakennelmat ovat Venäjän vallan aikuisia. Miksi näin? No tietenkin, koska kaupunki poltettiin maan tasalle Lappeenrannan taistelun päätteeksi vuonna 1741.
Viipurin portti sai nimensä siitä, että tästä lähti kulkureitti itä-Suomen merkittävimpään kaupunkiin Viipuriin. Nykyisin portti ei enää ole paikallaan, vaan kulkureitti on esteetön kaikkina vuorokauden aikoina. Suosittelen kaikille vierailijoille porttiaukosta läpikulkua, koska ilman tutustumista linnoitukseen on lomamatkasi Lappeenrantaan ollut vaillinainen. Vieraspaikkakuntalaiset voivat tutustua linnoituksen alueen karttaan täällä! Tietysti myös kaikille lappeenrantalaisille lukijoillekin voi suositella käyntiä linnoituksessa.

1 kommentti:

  1. Portin jälkeen muuten alkaa Rauni Molbergin Tuntematon sotilas -elokuvan Äänislinna!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita