sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan vanhin rakennus*

Vahtitupa - Corps de garde vuodelta 1772 
Lappeenrannan vanhin säilynyt rakennus on vahtitupa tai oikeammin virallinen nimitys lienee Corps de Garde. Sen rakennusvuosi on 1772 ja se ei ole täysin alkuperäisessä asussaan.  Alkuperäisessä asussa sen pääovelle johti pilareilla varustettu kaareva kattorakennelma, mutta se on purettu pois. En tiedä koska muutos on tehty, mutta nykyasussaankin rakennus on hieno esimerkki entisaikojen rakentajien aikaansaannoksista.

Muistokyltti vahtituvan portaikon edessä
Tämä vahtitupa on venäläisten toimesta tehty joukko-osaston käyttöön, minkä tehtävä oli vartioida pääporttia ja olla hälytysvalmiudessa mahdollisten vihollisten varalta. Ennen nykyistä rakennusta, sen paikalla oli samaan tarkoitukseen jo 1750-luvulla rakennettu hirsirakenteinen vahtitupa. Näihin aikoihin myös linnoitus tyhjennettiin siviiliväestöstä, koska Lappeenrannan asema etuvartiona oli tärkeä. Kuitenkaan linnoituslaitteille ei ollut koskaan sotilaallista käyttöä, mutta kaikki alueelle rakennetut kasarmit olivat kovassa käytössä etenkin Suomen sodan 1808-1809 aikana, jolloin linnoitus oli huomattavassa roolissa Venäjän hyökätessä Savoon. Alue oli joukkojen kokoontumispaikka sekä muonitus- ja huoltokeskus. Parhaimmillaan linnoitukseen oli majoitettu yli 2000 venäläistä sotilasta.
Linnoituksen alueella oli nykyisellä Katariinan torilla myös täsmälleen samanlainen rakennus, mutta tosin pienempi. Se purettiin jo vuonna 1810, jolloin linnoitus menetti sotilaallisen merkityksensä, koska koko Suomi oli liitetty Venäjään. Linnoitus lakkautettiin tarpeettomana jo v.1810 ja luovutettiin kaupungin haltuun vuonna 1835 ehdolla, ettei linnoituslaitteita saanut hävittää. Toisaalta ei niitä tarvinnut pitää kunnossakaan. Sen sijaan rakennukset jäivät vielä varuskunnan käyttöön.
Tässä rakennuksessa on myöhemmin toiminut lisäksi vankilan myymälä, Lappeenrannan kaupungin museo sekä Yleisradion tiloja. Nykyisin vahtituvassa sijaitsee vuodesta 1973 alkaen ratsuväkimuseo, missä voit perehtyä suomalaisen ratsuväen historiaan aina 1630-luvulta lähtien. Hakkaa päälle!
Rakennuksen pohjoissivulla sijaitsee vielä muistokyltti kunnianosoituksena linnoituksen tunnetuimmille rakentajille
Kreivi Axel Löwen ja marsalkka Aleksandr Suvorov
Päivitys:Ylläolevan Vahtituvan seinässä sijaitsevan Lappeenrannan Linnoituksen 30-vuotisen restauroinnin muistoreliefin suunnitteli taiteilija Vilho Härkönen. Aloitteen muistolaattaan antoi Lappeenrannan Kilta. Reliefin teettivät yhteistyössä Lappeenrannan kaupunki, Museovirasto ja Lappeenrannan Kilta. Reliefin valmisti pohjoissavolainen Taidevalimo P.Venäläinen Oy. Reliefi sijoitettin paikalleen syyskuun alkupäivinä 2006.

6 kommenttia:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita