torstai 7. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Wolkoffin talo

Loma pyöräytetty käyntiin ja täytyy sanoa, että startti oli mahtava! Haapasaari on upea paikka, vaikka mennessä pelotti ihan helkutisti. Meri möyrysi kunnolla ja mentiin aika haipakkaa. Tuli ainakin selkä hierottua merimatkalla ja sitä sitten piti puudutella muutama päivä. Nyt ollaan taas iskussa ja mieli on virkeä kuin peipposella. Lisää tällaista!
Tuulen tyynnyttyä kierrettiin Haapasaarta ja läheisiä pikkusaaria. Tällä kertaa pysyttiin visusti Suomen merirajojen sisäpuolella, vaikka viime sodissa menetetty Suursaari olikin näkyvissä kaiken aikaa. Asiantuntevan oppaan kanssa kierrettiin upeita paikkoja, vaikka välillä piipahdettiinkin sotilasalueella kuvaamassa muutama rannikkotykkipatteri. Ainoa miinus matkalla oli, kun emme päässeet vierailulle Haapasaaren puokkiin, josta olisi ollut takuulla mahtavat maisemat. Valitettavasti sotilasviranomaiset kielsivät vierailumme, vaikka paikalliset pääsevätkin sinne komendantin luvalla. Meille ei valitettavasti lupaa herunut. Syytä meille ei kerrottu, mutta ehkä ensi kerralla. Sovittiin nimittäin, että tästä lähtien loma aloitetaan joka kerta Haapasaarella.
Aion siirtää tuonne blogin facebook-sivustoon Haapasaaresta kuvia, joten kannattaa vierailla kurkkaamassa kuvasarja. Tämä on tietenkin mahdollista ainoastaan sivustoon liittyneille, joten kannattaa liittyä joukkoon. No siinä höpötykset Haapasaaresta ja nyt lienee aika palata kotikaupunkiin Lappeenrantaan. Aloitetaankin kesäjakso huhtikuussa otetuilla kuvilla Wolkoffin talosta. Kyseessä ei ole laiskuus, vaan olosuhteet. Talo on nyt ympäröity rakennustelineillä maalausurakan takia ja puutkin olisivat estämässä näkymää, joten vanhoilla kuvilla liikkeelle!

Wolkoffin talo Kauppakadun puolelta kuvattuna
Kyseinen rakennus on rakennettu vuonna 1826 kauppias Claudelinin toimesta. Seuraavatkin omistajat olivat kauppiaita. Aluksi kauppaa käytiin pihamaalla ja varastohuoneissa, joita taloon kuului useita. Lopulta Suomeen saapunut ja vuonna 1871 Suomen kansalaisuuden saanut Venäjältä saapunut maaorjan poika Ivan Wolkoff osti kiinteistön itselleen ja jatkoi kauppatoimintaa. Hänen aikanaan kauppa varustettiin kadulle aukeavalla ovella 1890-luvulla. Sen aikuinen kauppatila on lähes alkuperäisessä asussaan tänäkin päivänä.
Puurakennusten vitsauksena olleet tulipalot tuhosivat osan rakennusta ja nykyisen Ainonkadun varrella oleva siipi on rakennettu vuonna 1905. Ivan Wolkoffin jälkeläiset jatkoivat kauppatoimintaa aina vuoteen 1922 asti. Samana vuonna tilat vuokrattiin edelleen kaupaksi ulkopuoliselle yrittäjälle. Muuten rakennus säilyi Wolkoffin suvun omistuksessa vuoteen 1983 asti, jolloin viimeiset suvun edustajat muuttivat pois.

Wolkoffin talo Ainon- ja kauppakadun risteyksestä kuvattuna
Wolkoffin talon sisustus on sekoitus eriaikakausien ortodoksista ja venäläistä rakennusperinteitä. Siksi jo nopeasti nousikin esiin ajatus säilyttää rakennus museona. Se on vanhimpia puurakennuksia Lappeenrannassa ja koska viimeiset suvun edustajat eivät halunneet jakaa omaisuutta, se tulisi säilymään kokonaisuutena.
Lappeenrannan kaupungille tarjottiin kiinteistöä irtaimistoineen nimelliseen hintaan, mutta kunnalllispoliitikot olivat eri mieltä. Monet ehdottivat rakennuksen purkua edistyksen nimessä. Lopulta Lappeenrannan kilta r.y osti kiinteistön itselleen ja hankki rakennukselle suojelupäätöksen. Tämän jälkeen kaupunki otti killan lahjoituksen vastaan vuonna 1991 ja lupasi muuttaa rakennuksen museoksi. Tämän jälkeen dramatiikkaa riitti vieläkin, koska talo yritettiin polttaa ilkivaltaisesti ja vahingot aiheuttivat museon avaamiseen vuoden viivästyksen. Lopulta arkkipiispa Johannes siunasi talon kesäkuussa 1993 ja se avasi ovensa vieraille. Toivottavasti se saisi olla seuraavatkin vuosisadat paikallaan ilman dramatiikkaa!  
Nykyisin museon lisäksi siipirakennuksessa toimii ravintola, mistä voit katsoa videon tähän lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita