torstai 28. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Torjuntavoiton muistomerkki

Tänään jatketaan ilmailuaiheisilla muistomerkeillä. Vuorossa Lappeenrannan lentokentän edustalla olevassa puistikossa sijaitseva kesän 1944 torjuntavoitto-muistomerkki.
Kesän 1944 torjuntavoiton muistomerkki
Kyseinen muistomerkki on pystytetty kesäkuun puolivälissä vuonna 1944 Immolasta Lappeenrantaan siirtyneiden lentorykmentti 3:n hävittäjälentolaivueiden 24 ja 34 lentäjien muistoksi. Myös kyseisen lentorykmentti 3:n komentopaikka siirtyi Lappeenrantaan. Syy näiden laivueiden siirrolle Lappeenrantaan oli saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn siirtyminen Immolaan.
Hävittäjälaivueiden ”paras työpäivä” oli 20.6.1944, jolloin neuvostojoukot vyöryivät Viipuriin massiivisen ilmasuojan turvin. Tällöin hävittäjälaivueet 24 ja 34 pudottivat yhteensä 51 viholliskonetta saman päivän aikana ilman omia menetyksiä. Tämän jälkeen vihollinen keskitti joukkonsa Talin-Ihantalan alueelle, missä ne lopullisesti pysäytettiin.
Hävittäjälentolaivueet 24 ja 34 tekivät osansa kesän 1944 torjuntavoitossa
Koska molemmat lentolaivueet oli sijoitettu samalle kentälle, niin riskejä välttääkseen ne hajasijoitettiin 23.6.1944. Tällöin lentolaivue 34 siirtyi Taipalsaareen, kun taas lentolaivue 24 jäi Lappeenrantaan. Torjuntavoiton saavuttamiseen nämä lentolaivueet antoivat oman panoksensa. neljänkymmenen päivän aikana ne ampuivat alas yhteensä 425 viholliskonetta ja vaurioittivat lisäksi 78 lentokonetta. Samaan aikaan omat tappiot olivat 18 Messerschmitt 109 lentokonetta. Lisäksi kahdeksan lentäjää sai surmansa ja kolme joutui sotavangiksi.
Tämän muistomerkin tekijä ja julkistamisvuosi ovat kirjoittajalle mysteeri. Jos lukijoiden joukossa on asiasta tietoa, niin yhteyttä rohkeasti. Karjalan lennoston kilta ja Kaakkois-Suomen ilmailumuseo yhdistys ovat muistomerkin pystyttäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita