perjantai 29. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Lentorykmentti 3 komentopaikka

Eilisessä tekstissä sivuttiin tämän päivän aihetta eli lentorykmentti 3:n komentopaikkaa ja johtokeskusta, mikä perustettiin Lappeenrantaan kesäkuun puolivälissä 1944. Komentopaikka perustettiin Lappeenrannan Huhtiniemeen ns. reservikomppanian tiloihin ja komentopaikkana toimi Kareliatalo, mikä on nykyisin Steinerkoulun tiloina.
Kareliatalo, lentorykmentti 3 komentokeskus kesällä 1944
Täältä käsin johdettiin ilmavoimien osalta kesän 1944 torjuntataisteluita, joihin komentopaikan alaisuudessa toimineet hävittäjälaivueet 24 ja 34 ottivat osaa. Komentopaikka toimi täällä sodan loppuun asti johtajanaan rykmentinkomentaja G-E Magnusson. Hänelle myönnettiin myös 26.6.1944 Mannerheimin risti sotilaallisista ansioistaan. 
Torjuntataisteluiden aikana komentopaikasta muodostui koko Karjalan kannaksen ilmatoiminnan johtokeskus, jossa laivueiden toiminta sopeutettiin lentorykmentti 4 pommituslentolaivueiden ja osasto Kuhlmeyn toimintaan. Tämä toiminta oli keskitettyä ilmatoiminnan johtamista, joka oli aikaansa edellä monin tavoin.
Muistolaatta Kareliatalon seinässä
Kareliatalon muistolaatta kertoo tästä toiminnasta ja se paljastettiin 17.6.1998 Ilmavoimien juhlavuotena, jolloin ilmavoimamme saavuttivat 80 vuoden iän. Tämän muistolaatan ovat hankkineet Karjalan lennoston kilta ja Kaakkois-Suomen ilmailumuseo. Kareliatalon sisälläkin on seinässä aiheeseen liittyvä muistolaatta, mutta sitä ei ollut mahdollisuutta kuvata. Kenties joskus myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita