lauantai 15. helmikuuta 2014

Rautjärvi / Miettilän kasarmialue

              Eilisellä asuntoteemalla jatketaan. Eppu Normaali "Puhtoinen lähiöni"

Rautjärven Miettiläntien varresta löytyy Kasarmikangas, mikä oli entisen Rautjärven kuntakeskus. Nykyisinhän kuntakeskus sijaitsee Simpeleen taajamassa. Alue on sotilaallisestikin historiallista miljöötä, koska jo vuodelta 1682 perimätieto kertoo Ruotsi-Suomen aikuisen ruotujakolaitoksen harjoitelleen täällä. Myöskin Isonvihan aikaan alueella oli joukkoja majoitettuna. Kustaa III:n sodan jälkeen Venäjä ryhtyi laajaan linnoitus- ja kasarmirakennusohjelmaan, mihin kuului myöskin Miettilän kasarmialue.
Infotaulu kertoo rakennusten paikat

Haminan rauhan seurauksena Suomi liitettiin Venäjään ja alue jäi tarpeettomaksi. Jotkut kertovat alueen palaneen, mutta ainakin ennen sitä rakennukset tyhjennettiin ikkunoista ja ovista, joita löytyi paikallisten taloista vielä pitkän ajan jälkeenkin. vaan vielä löytyi Kasarmikankaalle käyttöä, kun asevelvollisuuslaki astui voimaan vuonna 1878. Tällöin alueelle rakennettiin vuosina 1881-1883 uusia rakennuksia yhteensä kolmetoista kappaletta.
Entinen komppanianpäällikön talo
Muistolaatta edellisen seinässä

Suomen armeijan lakkauttamisen jälkeen alue jäi tyhjilleen, tosin osittain asuttuna. Seuraava vilkkaampi ajanjakso Miettilän kylässä oli alueen hyödyntäminen sisällissodan jälkeen vankileirinä. komppanianpäällikön talokin oli pitkään hyötykäytössä, kun Rautjärven kunnantoimisto sijaitsi siellä vuosina 1922-1972. Nykyisin alue on pääosin asuinkäytössä.
Kellarirakennus. Kuulemma toiminut myös ruumiskellarina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita