tiistai 18. helmikuuta 2014

Savitaipale / Jatulintarha

              Stigin tavoin Willimieskin voi keskittyä tänään viheltelemään, kun Päivi teki työt!

Joskus viime suvena Willimies piipahti Williladyn kanssa Luumäkeä kuvailemassa. Tällöin yhtenä kohteena oli Taavetin ja Haminan välisen maantien laitamilla sijaitsevat Jatulintarhat. No, eivät halunneet tulla löydetyiksi, joten tuon retken huipennus meni ihan reisille. Vaan kun jaksaa asiasta marmattaa blogissa julkisesti, niin johan apua löytyy... tällä kertaa apuun riensi Savitaipaleelta Päivi Tiainen, joka on siis samalla blogimme uusi assistentti, palkatta tietenkin. Sen sijaan kutsu blogin päätösristeilylle Prinsessa Armadalle on taattu. Tervetuloa syksymmällä paikan päälle!

Tämäkin kirjoitus piti julkaista jo aika päiviä sitten, mutta koska Päivi pyysi odottamaan, että hän kerkeäisi kerätä puolukat kohteen ympäriltä kuleksimasta, niin mehän annoimme aikaa. Nyt puolukat lienee kerätty, joten asiaan.... Päivin isä oli löytänyt tämän jatulintarhan joskus 1990-luvun alussa ja ilmoittanut museovirastolle. Lienevätkö koskaan käyneet paikalla, mutta joka tapauksessa tämä Savitaipaleen Kunttulassa sijaitseva kohde on merkitty museoviraston muinaisjäännösrekisteriin kohteena numero 739010021. Kuvassa valitettavasti jatulintarha on sammalten ja mättäiden peitossa, mutta luonnolle ei voi mitään. Kiitokset Päivi valokuvasta ja säästit meiltä ensi suvena monta hikipisaraa!
Savitaipaleen Kunttulan jatulintarha

Vaan mikä kumma on jatulintarha? Ne ovat kivistä ladottuja labyrinttimäisiä kivikehiä, jotka ovat liittyneet vanhoihin tapoihin, joista me emme omaa tarkkaa tietoa, kuten ei tiedemiehetkään. Niitä on käytetty todennäköisesti pakanallisissa riiteissä, mutta niitä on esihistoriallisen ajan lisäksi tehty myös vielä keskiaikana. Yleensä ne sijaitsevat Suomessa rannikkoalueilla, joten tämä Savitaipaleen jatulintarha muodostaa poikkeuksen, ollen syvällä sisämaassa. Pitänee jossain välissä piipahtaa täälläkin paikan päällä... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita