torstai 13. helmikuuta 2014

Ruokolahti / Albert Edelfeltin muistomerkki

                                                         Neil Young "Cinnamon girl"

Tänään vuorossa näillä näkymin viimeinen Ruokolahti-kohde. Esittelyvuorossa on Ruokolahden kirkon nurkalla sijaitseva Albert Edelfeltin muistomerkki. Kyseisen muistomerkin pystytettiin Albert Edelfeltin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ruokolahti-seuran toimesta. Salpalinjan panssariestekiviä hyödyntävä muistomerkki on Gerda Qvistin ja Erkki Pitkäpaaden yhteistyön tulosta.
Edelfeltin muistomerkki

Vaan, miksi yhden Suomen tunnetuimpien taidemaalarien muistomerkki on Ruokolahden kirkon seinustalla? Syynä on se, että yksi Suomen kuvataiteen suuriimista mestariteoksista on tehty tällä samaisella paikalla vuonna 1887 missä muistomerkkikin on. Täällä näet Edelfelt luonnosteli yhden merkkiteoksensa Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä, minkä alkuperäinen versio on Ateneumissa Helsingissä. Alkuperäiseen teokseen voit tutustua täällä. 
Reliefi toisen kiven kupeessa 
Jos kuitenkaan matka Helsinkiin asti Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä teosta katsomaan ei innosta, niin siitä on otettu myös kaksi kopiota. Alli von Boehmin tekemä kopio valmistui vuonna 1947 ja se on sijoitettu Ruokolahden kunnantalon valtuustosaliin sekä toinen Sigfrid Lagerbladin maalaama on sijoitettuna kesäisin kotiseutumuseoon ja talvisin se on kirjaston seinällä. Olisinpa tiennyt tämän viime suvena, niin olisin käynyt kuvaamassa edes toisen näistä kopioista.... 
Edelfelt majaili Ruokolahdella v.1887Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita