lauantai 31. lokakuuta 2015

Johannes / Mihail Aleksandrovits Sovetski

                                                               Ratsia "Taidetta"

Toukokuisella retkellä Karjalan kannaksen Suomenlahden rannikkoteitä ajellessamme piipahdimme Sovetskyssa, mikä tunnetaan paremmin Suomessa nimellä Johannes. Tämä vireä kaupan ja merenkulun keskus ennen sotia on nykyisin tyypillinen venäläinen kaupunki hivenen nuhruisella ulkomuodolla varustettuna, kuten moni muukin paikka. Silti kaupungissa on vielä paljon suomalaisuudesta muistuttavia kohteita, joiden esittelyvuoro on sitten joskus myöhemmin.
Entinen Johannes nimettiin v.1948 uudelleen hänen mukaansa

Tänään on esittelyssä keskellä Johanneksen toria seisova lentäjäpatsas, joka tarkkailee ihmisten toimeliaisuutta alati. Tai no enhän minä voi tietää patsaan pystytysvuotta, koska naapurit eivät kummemmin niistä ilmoittele. Veikkaan kuitenkin lentäjän jököttäneen nykyisellä paikallaan 1950-luvulta lähtien. Saatan olla toki väärässäkin....
Voitonpäivänä patsas oli kukitettu

Vaan kuka on tämä lentäjä, jonka patsas on kaiken keskipisteenä? Hän on toisen maailmansodan aikainen lentäjäsankari Mihail Aleksandrovits Sovetski, mistä nykyinen kaupunki on saanut nimensä, mikä otettiin käyttöön vuonna 1948. Jos tuolloin pidettiin isot juhlat uuden venäläisen nimen käyttöönoton takia, niin ainakaan Mihail ei ollut paikalla, koska tämä lentäjä kuoli jo vuonna 1944. Kaverin ilmavoitoistakaan minulla ei ole mitään tietoa, mutta kai muutama lentokone on hänen toimestaan tippunut, koska hän sai Neuvostoliiton sankarin tittelin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita