perjantai 9. lokakuuta 2015

Muolaankylä / Horoskooppikehä

                                                     Harpo "Horoscope"

Terijoen suuntaan kurvaillessani suoritin lenkin Muolaan ja Kyyrölän kautta. Yleensä en koskaan mene minnekään suorinta tietä, vaan tarkoitukseni on kuvata mahdollisimman monta kohdetta. Niinpä Kyyrölään ja Muolaaseen mennessäni tarkoitukseni oli kuvata muutama viime sotien aikainen bunkkeri Muolaankylästä. Kuvat niistä tuli toki otettua, mutta törmäsin alueella myöskin erikoiseen teokseen, joka oli tietenkin pakko kuvata. Niinpä julkaisenkin alueen kohteista ensimmäisenä betonisen horoskooppikehän.
Horoskooppikehä Muolaankylässä
Tästä kohteesta minulla ei ollut mitään tietoa ennakkoon, joten löysimme sen täysin sattumalta. Ei mikään ihmeellinen juttu, koska näin on käynyt aiemminkin "Willimiehen jäljillä" blogia tehdessäni. Vastaavia tapauksia tullee varmasti vielä lukuisia muitakin ennen kuin Karjalan kannas ja Laatokan Karjala on kuvattu.
Willimies on jousimies
Sinänsä ihmetyttää tämä horoskooppikehä, että miksi se on aikoinaan tähän pystytetty. Alueella ei ole liiemmin asutusta, mutta jonkinsorttisia leirikeskuksia kylläkin. Ehkä se on pystytetty leiriläisten töllisteltäväksi tänne entiseen Muolaankylään? Valitettavasti ajan hammas on päässyt nakertamaan betonisia horoskooppimerkkejä, mutta ei se kuitenkaan ole täysin tuhoutunut, kuten kuvista näkee...
Williladyn horoskooppimerkki on vielä ehjä
Tekijästä ja rakentamisvuodesta minulla ei tietenkään ole minkäänlaista käsitystä, kuten näistä venäläisistä patsaista nyt yleensäkään. Paikan valinta horoskooppikehälle liittynee Neuvostoliiton aikoihin, jolloin Leningradiin menevät bussit pysähtyivät alueella. Ilmeisesti ne oli tarkoitettu turistien viihdykkeeksi...

1 kommentti:

  1. Pyöreen tornin hämärä17. elokuuta 2016 klo 21.31

    Muistan paikan elävästi kesältä 1983 matkalla Olginoon. Otin jopa horoskooppimerkeistä kuvankin tuolloin.
    Aamulla rajalta Viipuriin tultaessa Kivisillansalmen sillalla liikennemiliisin upseeri jakoi henkilöauton kuljettajille suomenkielisen ohjeistuksen ajamisesta NL:n teillä; nopeusrajoitukset taajamissa ja ulkopuolella yms... Samassa paperissa oli maininta levähdyspaikoista. Viipurista lähdettyä ei ennen Ogonkia ("viiden tien risteystä") pysähdytty missä tahansa. Toinen levähdyspaikka oli tämä ja toinen hieman ennen Kivennapaa Tahoslammen rannalla. Viiden tien risteyksen jälkeen Terijoelle lähdettäessa homma oli "vapaa". Viipurin jälkeen Summan risteyksessä oli GAI:n valvontapiste ja viiden tien risteyksessä Ogonkissa toinen. Poikkesimme molemmilla levähdyspaikoilla. Muistan meitä jo odotetun Ogonkissa. Nopeusrajoitus GAI:n (liikennemilisin) valvontapisteiden kohdalla oli 40 km/h, että ehtivät saada rekisterin ylös.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita