tiistai 6. lokakuuta 2015

Ruskeala / Särkisyrjän taistelun muistomerkki

                                           Byrds "What`s happening"

Tällä kertaa vierailemme paikalla, missä Willimies ei ole itsekään käynyt paikan päällä. Sen sijaan blogin assistentti Pirhonen vieraili joskus alkukeväästä paikan päällä ja välitti minulle kuvat suomalaisten pystyttämästä muistomerkistä. Mukavaa, että joskus saa apuakin tähän hommaan. Kiitokset Ilkka tästä ja muistakin kohdekuvista, mitkä olen sinulta saanut. 

Jatkosodan alkupäivinä etelä-Pohjanmaan miehistä kasattu rykmentti sai tehtäväkseen katkaista Ruskealan ja Sortavalan välisen maantien. He laittoivat kaiketi kätensä ristiin ennen hyökkäystä Ruskealassa Särkisyrjän kylässä venäläisten hyvin linnoittautuneita joukkoja vastaan. Venäläiset olivat asemissa maatilan kivisessä navetassa ja ylistarolaisista miehistä muodostettu komppania hyökkäsi heidän kimppuunsa ilman tykistövalmistelua. Operaatiota hankaloitti vielä maasto, koska joukkojen piti hyökätä viljapellon läpi, päästäkseen navetalle.
Särkisyrjän taistelun muistomerkki
Tästä muodostuikin komppanialle melkoinen ensikosketus sotaan. Operaatio onnistui, mutta siitä maksettu hinta ihmishenkinä oli melkoinen. Neljän päivän (18-22.7.1941) ajan taistelut riehuivat alueella ja päättyi lopulta suomalaisten voittoon. Tantereelle jäi kuitenkin noin 130 suomalaista sotilasta, eikä hyökkäävien joukkojen tunnelmaa nostanut ollenkaan tieto siitä, että vastassa olleista venäläisistä eliittijoukoista jäi tantereelle kuolleina yli 500 sotilasta.
Muistomerkki on aidattu 
Tämä muistomerkki pystytettiin taistelun kunnioittamiseksi ja muistoksi, mutta valitettavasti en ole löytänyt mistään tietoa pystytysvuodesta, tekijästä puhumattakaan. Olen kuitenkin varma, että tieto löytyy jossain vaiheessa, joten pitänee päivittää tämä tarina myöhemmin....
Muistomerkin ympärillä on yhtä monta kiveä kuin suomalaisia kaatui
PS. Vaikka nyt esittelenkin assistentin ottamia valokuvia, niin tarkoitus on käydä paikan päällä. Kerkeänkö jo ensi kesänä vai meneekö aikaa enemmänkin, sen aika näyttää. Joka tapauksessa työsarkaa riittää vielä moneksi vuodeksi, joten eiköhän tämäkin muistomerkki osu joskus reitilleni....

1 kommentti:

  1. Ruskealan kirkon "Herran kukkaro" edesmennyt Kalevi Keinonen on ollut rakentamassa tätä sankarivainajien muistomerkkia.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita