keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kouvola / Pioneerimuistomerkki

                                             Peer Gunt "Hole in the door"

Loistoviikko kerrassaan. Willimies makaa kolmatta päivää petin pohjalla, SaiPa hävisi eilen 0-7 ja kelitkin alkavat kääntyä pakkasen puolelle. Jotensakin tuntuu, että tältä vuodelta on kuvausreissut heitetty, mutta onhan tuota edessä pari ulkomaanmatkaa lähiaikoina. Ehkä niiden miettimisestä saisin jotain piristystä tähän viikkoon. Reilun viikon päästä oli meininki lähteä viikonlopuksi Viipuriin, missä nyt ei ole mitään ihmeempää, mutta joulukuussa pitää ihan lentokoneeseen loikata, jotta pääsee vajaaksi viikoksi pakoon joulukiireitä. Tiedä vaikka kuvaisin sieltäkin joitakin muistomerkkejä....
65 tonnia graniittia

Aika monet esittelemäni muistomerkit muistuttavat toisiaan monin tavoin. Keskeiselle paikalle puistoon tai muualle on pystytetty Salpa-linjalta anastettu panssariestekivi ja sen kylkeen on kiinnitetty metallilaatta. Tällaisia ne yleensä ovat, vaikka toki sinänsä ne ovatkin mielenkiintoisia laatan antaman informaation kautta. Yleensä niihin liittyy joku tarina, joka yleensä paljastuu, kun vähän perehtyy aiheeseen. Itselleni tuo perehtymisvaihe on jäänyt viime aikoina vähän vähemmälle, koska Kouvolaan etc.  liittyvillä muistomerkeillä ja hienoilla paikoilla ei ole samaa merkitystä minulle kuin Lappeenrannan vastaavilla. Lienee täysin järkeenkäypää?
Massiivinen Pioneerimuistomerkki

Sen sijaan joskus sitä vielä meikäläinenkin yllättyy ja komeasti. Tällainen hetki oli jokunen viikko takaperin, kun valokuvailimme Kouvolan muistomerkkejä Williladyn kanssa. Ajaessamme kohti Korian entistä kasarmialuetta, jolla on myös omalla tavallaan erikoinen menneisyys, havaitsimme valtavankokoisen puiston jonka keskellä oli valtava kivinen monumentti. Itse asiassa se poikkeaa niin suuresti kaikista aiemmin näkemistämme suomalaisista muistomerkeistä, ettemme olleet uskoa silmiämme. Vastaavia löytyy kyllä itänaapuristamme, mutta enpä olisi uskonut sellaiseen törmääväni Suomessa.
Myöhemmin lisätty muistolaatta

Valtavan kokoinen seitsemästä kivenlohkareesta koostuva 65 tonnia painava monumentti seistä jökötti keskellä pioneeripuistikkoa. Tämä monumentti kertoo siitä valtavasta voimasta joka pioneereillä on käytössään, joka vie vaikkapa läpi kiven. Tällä kertaa suorastaan kirjaimellisesti...

Muistomerkki on pystytetty Korialle vuonna 1966 pioneerien kunniaksi. Muistolaatta valtavan järkäleen kyljessä kuitenkin kertoo "Pioneerit Korialla 1920-1994", joten muistolaatta on lisätty myöhemmin tähän Erkki Loukolan suunnittelemaan ja Näsin Kiviteollisuus OYn toteuttamaan muistomerkkiin.
Melkoinen asetteleminen, jotta kivet pysyvät paikallaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita