torstai 8. lokakuuta 2015

Römpötti / MI-4 helikopteri

                                            Popeda "Armahdus"

Joskus näilllä reissuillani olen ollut kateellinen Ville Haapasalolle, joka useasti on käyttänyt Venäjällä helikopteria apuna paikasta toiseen siirtymiseen. Tosin sällillä on kaiketi vähän suurempi budjetti, kuin minulla? Venäjällä törmää useasti erilaisiin aseisiin ja kulkupeleihin, joista on tehty muistomerkki. Eihän siinä mitään, koska näinhän Suomessakin tehdään. Mielestäni on hienoa, ettei kaikkea militariaan liittyvää historiaa tyrkätä sulattamon kautta uusiokäyttöön, vaan talletetaan elävää historiaa jälkipolville.
Römpötin MI-4 muistomerkki
Tällaista ilmailuhistoriaa onkin tarjolla Klutchevojessa eli entisessä Römpötissä, missä vanha käytöstä poistettu MI-4 helikopteri on nostettu jalustalle kaikkien ohikulkijoiden nähtäväksi. Tällaisesta historiasta minä ainakin itse henkilökohtaisesti pidän! Alueellahan oli jo Suomen aikaan sotilaslentokenttä ja nykyisin alueen lentokenttää käyttävät Venäjän armeijan helikopterit, siksi tämäkin yksilö on saanut hyvän kohtelun.
Vanha malli ainakin laatan mukaan
Kyseinen malli suunniteltiin Mihail Milin toimesta ja helikopterityyppi lensi ensilentonsa jo vuonna 1952, kuten muistolaatta muistomerkin kyljessä paljastaa. On kyllä tunnustettava, että on melkoinen kapistus, koska sen siipien kärkiväli on 21 metriä. On siinä lentävällä kakkuvatkaimella kokoa!
Vaatii melkoisesti tilaa laskeutua tällaisella alas maanpinnalle
Vastaavia helikoptereitahan on Suomessakin, joten ei tämä nyt sentään mikään maailmanihme ole, mutta mukava paikka pysähtyä, jos olet liikkeellä entisen Johanneksen ja entisen Koiviston välillä Suomenlahden rantaa seuraavalla maantiellä. Muista ihmeessä pysähtyä, koska ei näitä nyt sentään ihan joka päivä Suomessa näe...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita