perjantai 17. maaliskuuta 2017

Hamina / SB-2 pommikoneen muistomerkki

Nyt alkoi Willimiehen kotosalla melkoinen siivous. Tyhjentelin autotallia ihan huolella ja keräsin liki 60 kiloa rautatomua kierrätykseen toimitettavaksi. Kaikellaista rojua tuota onkin nurkkiin päässyt pesiytymään. No edessä on siis reissu metallinkierrätyspisteelle, jotta saadaan tämäkin rautaläjä uusiokäyttöön. Tarkoitukseni onkin jatkossa elää asiallisemmin ja hyödyntää jo aiemmin ostettuja tarvikkeita, jotka vaan ovat kadonneet jonnekin autotallin nurkkiin. Usein onkin ollut helpompi hakea uudet tavarat rautakaupasta, kun tallista ei ole löytynyt rojuvuoren keskeltä tarvittavia hilkkeitä. Nyt tämäkin reutuaminen ja rahan haaskaaminen saa loppua.
Muistomerkki on aivan tien varressa

Tosin pientähän tuo on tuo minun rautakasani kun sitä verrataan vaikkapa tämän päiväisen kohteen tuottamaan rautaromun määrään. Tämän päivän kohteena on muistomerkki, mikä löytyy Haminan Kitulan kylästä tien varresta. Tähän järeään kivenmurikkaan on näet kiinnitetty muistolaatta kertomaan tapahtumasta 76 vuoden takaa. Tuolloin Suomen ja Neuvostoliiton välille puhkesi jatkosota ja sen ensimmäisen päivän tapahtumat ulottuivat Kitulan kyläänkin. Sinne näet rojahti muutama tonni venäläistä terästä ja muita metalleja.
SB-2 muistomerkki

Tuolloin 25.6.1941 ilmavalvonta ilmoitti kello 10.45 kolmesta SB-2 pommikoneesta, jotka olivat matkalla Luumäeltä länteen. Perään lähti kolme suomalaista pilottia Brewster-hävittäjillä. Näistä Eero Kinnunen tiputti kaksi, joista toinen rojahti Kitulan kylän liepeille. Niinpä paikalle onkin nyt pystytetty muistomerkki, jonka pystyttäjistä ja paljastusvuodesta en ole löytänyt mitään tietoa. Osaisiko joku neuvoa?
Muistomerkin laatta

Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita