perjantai 10. maaliskuuta 2017

Sortavala / Nikolskajan kirkko

Ortodoksinen kristinusko saapui Sortavalan seudulle Valamon luostarin perustamisen aikoihin. Siitä sitten kiistelläänkin, koska tämä tapahtui? Varhaisin vuosiluku, mikä on asian tiimoilta esitetty, on vuosi 992. Varmuutta tähän tuskin saadaan koskaan ellei jotain uusia arkistolähteitä putkahda esiin. Sinänsä siihen ei ole tarvettakaan, koska mihin asia muuttuisi tarkan vuosiluvun myötä?
Nikolskajan kirkko

Tämän päivän kohteemme entinen Sortavalan apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko on yhä entisessä käytössä värikkäästä historiastaan huolimatta. Suomen aikana kirkko oli Karjalan ortodoksisen hiippakunnan pääkirkkona aina valmistumisestaan vuonna 1873 lähtien. Tuolloin kivisen ja valkoiseksi maalatun kirkon ja ikonostaasit suunnitteli akateemikko Nikolai Grebenka ja ikonostaasien maalauksesta vastasi Siljtsov. Kirkko vihittiin käyttöön 26.7.1873 Pietarin metropoliitan Isidorin toimesta.
Kirkko on kunnostettu

Vuonna 1925 Sortavalasta tuli Suomen ortodoksisen kirkon keskus. Tämän myötä piispanistuin siirrettiin Viipurista Sortavalaan ja kirkosta tuli Karjalan hiippakunnan pääkirkko, mitä voitiin kutsua katedraaliksi. Tämän takia kirkkoa uudistettiin muun muassa vaihtamalla huonokuntoinen ikonostaasi Viipurista lähtöisin olevaan, mutta Valamoon varastoidun ikonostaasin tuomisella Sortavalaan. 
Pihalla on muistomerkki vai lieneekö hauta?

Seuraava iso muutos kirkon toiminnassa oli talvisodan jälkeen, mistä kirkko selvisi ilman vaurioita, jolloin kirkko jäi neuvostoliittolaisten haltuun. Venäläiset käyttivät kirkkoa hevostallina, jolloin sen sisustus tuhoutui täysin. Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana kirkko saatiin ilman lisävaurioita takaisin, mutta vain väliaikaisesti. Pieni remontti kerettiin tehdö suomalaisten toimesta, mutta syksyllä 1944 kirkko jäi taas neuvostoliittolaisten haltuun. 
Patriarkka Aleksi II

Nyt kirkko on taas kunnostettu Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ja kirkko on ristitty Nikolskajan kirkoksi. Itse en päässyt käymään vierailullani Sortavalassa sen sisätiloihin, mutta on kuulemma komeassa kunnossa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita