keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Viipuri / Lepolan hautausmaa

Eilisen Ristimäen hautausmaan vieressä ison tien toisella puolella sijaitsee toinen viipurilainen hautausmaa, Lepolan hautausmaa. Nykyisin paikalliset kutsuvat hautausmaata eteläiseksi hautausmaaksi, mutta vanha suomalainen hautuumaa se on kaikesta huolimatta. Sen historialliset juuret ulottuvat aina 1830-luvulle, jolloin sinne haudattiin ensimmäiset vainajat. 
Kappelin takaa alkaa Lepolan hautausmaa

Hautausmaa on nykyisin paikallisten käytössä, mutta jälkiä edellisten omistajien haudoista on vielä jäljellä, vaikka sodan aikaisia juoksuhautoja ja suojarakennelmia on tasoitettu maansiirtokoneilla. Kaikkea mennyttä ei vaan pysty hävittämään....liekö siihen toki ollut tahtoakaan? Onneksi vielä jäänteitä suomalaisten ajan haudoista kuitenkin on jäljellä, vaikka alueella onkin nykyisin hemmetin iso pronssipatsas muistona joukkohaudasta, mihin venäläiset hautasivat lähes 2000 kaatunutta soturia Viipurin ja sen lähiseutujen taisteluista. Muistomerkin ympärillä oleviin kivipaasiin on kaiverrettu melkoinen joukko nimiä.
Tuhoutunut hauta

Nämä portaat ovat johtaneet jonnekin....

Hautausmaan porrasaskelmat

Alue on omalla tavallaan samalla kertaa viehättävä ja ahdistava. On se vaan saakelin sääli, että tälläkin alueella piti taistella, vaikka ymmärrän hyvin että sen kivisten muurien takana oli hyvä odottaa väijyksissä vihollista. Toki tuho on jatkunut vielä sotien jälkeenkin ja nykyään alueella majailevat paikalliset nistit, koska käytettyjä ruiskuja osui silmiini melkoinen määrä. 
Kivetty polku vie pronssipatsaalle

2000 vainajan nimet kivimuurissa...huom! vuosiluvut

Tuntemattoman tekijän pronssipatsas joukkohaudan kohdalla

Alueelta löytyy myös Suomen kenraalikuvernöörinä toimineen Alexander Amatus Thesleffin hauta, mikä kunnostettiin kesällä 2012 Borodinon taistelun 200-vuotisjuhlallisuuksien takia. Jostain kumman syystä jätin sen kuvaamatta, mutta kuvia löytyy täältä.
Vanha portti hautausmaalle

Alue on rehevää kasvustoa täynnä

Toimi Alankon hautakivi

Suomalaisia hautoja

Upea hautamuistomerkki, vaikka yläosa puuttuukin

Suomalaisia hautakiviä pinottuna kasaan

Insinöörin kivi osana kasaa

Löyskän kivi on saattanut saada osuman luodista tai sirpaleesta

Onhan näitä vielä jäljellä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita