sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Viipuri / Tienhaaran muistomerkki


Kasakkakivi tienristeyksen keskellä bensa-aseman pihalla

Kalenterin mukaan tänään on loman viimeinen päivä, mutta eipä tässä ihmeemmin ole kerinnyt lomailemaan. Melkoista raatamistahan tämä on ollut, kun juniorille piti etsiä omaa asuntoa ja pari päivää meni Tallinnan risteilyllä. Muu aika onkin mennyt jäisestä maasta aidantolppien irtirepimisessä sekä muissa pikkutöissä, mitkä ovat liittyneet mökin lämmittämiseen yms. Tarkoitukseni oli kirjoitella näitä blogijuttuja reserviin, mutta aikeeksihan tuo jäi. Ehkä kesäaikaan saisin kerättyä pienen varaston juttuja, ettei aina olisi tunnetta, että tänään on taas saatava tarina aikaiseksi. Stressiähän tuostakin tulee, vaikka työni onkin täysin vapaaehtoista.
Juha Lankisen muistolaatta Kasakkakivessä

Sen sijaan tämän päivän kohde on paljastettu 15.6.1994 Viipurin Tienhaaran risteykseen, missä käytiin jatkosodan ratkaisevimpia taisteluita 22-25.6.1944. Tuolloin Neuvostoliitto yritti isolla joukolla saada haltuunsa Tienhaaran alueen, mistä haarautui kaksi maantietä. Eteläistä reittiä pitkin, heillä olisi ollut avoin reitti kohti Helsinkiä ja pohjoisen kautta reitti Lappeenrannan suuntaan olisi ollut käytettävissä. Niinpä suomalaiset tekivät kaikkensa, ettei alue joutunut vihollisen haltuun. 
Kiven juurella oli paikalla vieraillessani komea laminoitu kortti

Taisteluita johti everstiluutnantti Alpo Marttinen, joka toimi suurhyökkäyksen aikana ruotsinkielisen rykmentin JR61 päällikkönä. Rykmentti kasattiin Vaasan ruotsinkielisessä suojeluskuntapiirissä ja on todellakin Tienhaaran taisteluista oman muistomerkkinsä ansainnut, koska täällä onnistuttiin lyömään täysin ylivoimainen vihollinen JR61 ja kenttätykistön toimesta. Niinpä Tienhaaran keskellä olevaan ns. kasakkakiveen kiinnitettiin kesällä 1994 Juha Lankisen suunnittelema kivinen muistolaatta taisteluihin osallistuneiden joukkojen kunniaksi.
Kiven toiselta puolelta löytyy ortodoksiristi kivettyine polkuineen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita