Willimies pitää kaikesta vanhasta ja kauniista. Historiaan jo nuorena hurahtaneena henkilönä tykkään ympäröidä itseni vanhoilla esineillä ja tavaroilla, joten kotinikin muistuttaa pientä museota. Silti en vaan jostain kumman syystä ole oikein ymmärtänyt, että mitä hienoa on Viipurin kirjastossa? Mielestäni vastaavan näköisiä funkkistaloja löytyy kaikkialta Suomesta ja jopa ihan ulkomailta, kuten tämä Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kaupunginkirjasto.
Video Viipurin kirjastosta
Sitä en kiistä, ettenkö ole tyytyväinen kun rakennus nykyään kunnostettuna kimaltelee Torkkelinpuistossa, mutta silti sen saama julkisuus jotenkin ihmetyttää.... Alvar Aallon suunnittelema sai alkunsa 1927, jolloin Viipuri järjesti arkkitehtikilpailun uudesta kirjastorakennuksesta. Alvar Aallon suunnitelma voitti ja rakennus valmistui vuonna 1935. Toki jotain upeaahan tässä on oltava, koska osittain tämän rakennuksen avulla Aallosta tuli maailmankuulu.
Viipurin kaupunginkirjasto |
Ehkä yksi syy kirjaston kuuluisuuteen aiheutuu vuodesta 1944, jolloin Viipuri lopullisesti jäi venäläisten haltuun. Rakennus oli hylättynä 10 vuotta ja sen sekä taisteluiden aiheuttamia vaurioita korjailtiin venäläisten toimesta vuosina 1955- 1961, mistä Aalto oli katkera kuolemaansa saakka. Hänen mielestään tämä remontti pilasi hänen työnsä, mutta se oli vasta alkua kirjaston rappioajalle. Pikkuhiljaa rakennus kärsi vaurioita välinpitämättömyydestä ja etenkin sen julkisivu oli surkea näky. Muistan itsekin joskus 1990-luvun alkupuolella, kuinka surkeaan kuntoon rakennus oli päästetty.
Komea päätylasitus |
Vuonna 1994 rakennusta alettiin restauroida Viipurin kirjaston ystävät ry toimesta, mutta se keskittyi enemmänkin poistamaan venäläisten remontin jälkiä ja osittain palattiin alkuperäisiin ratkaisuihin. Julkisivun kunnostukseen ja vuotavan katon korjaamiseen eivät rahat riittäneet, joten kirjaston surkea tilanne jatkui. Tilanne parani vasta, kun sen tilanne otettiin esiin korkeimmalla valtiollisella tasolla. Silloinen presidentti Halonen otti asian puheeksi Vladimir Putinin kanssa. Silloin rahoitusta alkoi löytyä kuuden miljoonan euron edestä Venäjän valtion pussista. Entisöintiä tekemään valittiin alansa parhaat ammattilaiset, rakennusliike Sojuzstroirestavratsija.
Arvostettu funkkistalo |
Korjaustyöt olivat lopullisesti valmiina lokakuussa 2013 ja kirjaston uudet avajaiset pidettiin 23.11.2013. Korjaustyöt on kyllä tehty todella hienosti, mutta perinteiseen tyyliin sisäkuvat puuttuvat täältä blogistamme. Remontti on kuitenkin tehty todella hyvin, koska se on saanut kaksi huomattavaa palkintoa toteutuksesta. Vuonna 2014 sille myönnettiin World monuments Fundin sekä 2015 Europa nostra kunniapalkinnot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita