perjantai 29. kesäkuuta 2018

Kotka / Haukkavuoren näköalatornin muistolaatat

No niin, nyt se selvisi! Minulla on näet liput poitsun kanssa Pietarissa 3.7 pelattavaan neljännesvälieräotteluun ja joukkueet ovat näköjään Ruotsi sekä Sveitsi. Ei ihan mitä etukäteen toivottiin, koska toiveena oli Saksa vs. Brasilia... No, laitamme kuitenkin keltaista paitaa päälle ja aiomme olla Ruotsin puolella matsissa. Eiköhän 67000 ihmisen joukosta löydy muutama muukin Ruotsin kannattaja?
Haukkavuoren näköalatorni

Koska edessä on taas pakollinen tauko julkaisuiden suhteen, ellen kerkiä tässä starttia ennen kirjoitella noita reserviin, niin julkaistaan nyt ainakin tämä vielä... Kyseessä on Kotkassa sijaitseva nykyisin näköalatornina sijaitseva Haukkavuori. Tämä alunperin vuonna 1920 vesitorniksi rakennettu yli 70 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava rakennus on elinkaarensa aikana toiinut muissakin tehtävissä kuin vedenjakelijana janoisille kotkalaisille.
Ilmavalvontalottien muistolaatta

Täältä arkkitehti Jussi Paatelan suunnitteleman tornin huipulta näet valvottiin ilmatilaa lottien toimesta sotavuosina. Muistolaatta tästä tapahtumasta onkin kiinnitetty Haukkavuoren näköalatornin seinään Karhulan soroptimistiklubin, Kotkan Liike- ja virkanaisten ja Kotkan Zontakerhon toimesta. Laatta kiinnitettiin paikalleen Suomen 75-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 1992. Hieman jäin pohtimaan noita laatan vuosilukuja 1939-1942. Poistuivatko lotat tuon jälkeen Haukkavuorelta?
Sotilaspoikien ja Kotkan poikien yhteinen muistolaatta

Ehkä tämän mysteerin selvittää näkötornin ympärillä sijaitsevaan muuriin kiinnitetty toine nmuistolaatta. Se kertoo sotilaspoikajärjestön ja Kotkan poikien ottaneen vapaaehtoisesti vastuuta niin Kotkan kuin Haminankin ilmapuolustuksesta.Ehkä lotat vapautuivat muihin tärkeisiin tehtäviin? Tämän muistolaatan paljastamisvuotta en tiedä, mutta olisihan tuo kiva tietää....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita