Tänään olemme vielä Kotkan Parikan hautausmaalla. Sieltä on vielä yksi muistomerkki esittelemättä. Aluksi en tätä edes aikonut esitelläkään, koska lähes vastaavia löytyy kaikilta hautausmailta. Kyseessä on näet Kotkan seurakunnan pystyttämä muistomerkki, mikä on pystytetty muualle haudattujen muistolle. Tällaisia löytyy siis joka paikasta...
Yksi mielenkiintoinen lisä tässä Parikan hautausmaan muistomerkissä kuitenkin on. Se on kolmiosainen, missä jokainen ryhmä on saanut oman muistoristinsä, vaikka altari onkin kaikille yhteinen. Nuo kolme ryhmää ovat: Aikojen saatossa haudattujen muistolle, muualle haudattujen muistolle ja kadonneitten muistolle. Etenkin näistä viimeisin kiinnitti huomioni.
Muistopaikka kadonneille etc. |
Suomi on aina ollut ja on etenkin nykyisin yhteiskunta, missä kaikki kirjataan ylös. Siksi kadonneitten kohtalo jäi minua mietityttämään. Millaisissa tilanteissa ihmiset katoavat? Lopuksi kun kävin asiaa pohtimaan, niin itsenäisyytemmekin aikana on ollut monia tilanteita, joissa ihmiset ovat kadonneet ikiajoiksi. Sotavuodet 1918 ja 1939-1945 veivät monilta puolison, isän, äidin tai muun läheisen, jonka kohtalona oli jäädä kadoksiin taistulutantereille.
Onhan tämä ihan hieno ele, joten ansaitsee oman julkaisunsa vaikken muistomerkistä mitään osaa sanoakaan....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita