keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kotka / Ravintola Kairo

Kukapa ei olisi kuullut puhuttavan ravintola Kairosta? Kyseessä lienee Suomen tunnetuin kapakka, mikä on luonut monille mielikuvan rähisevistä merimiehistä ja kapakkatappeluista aitoon villin lännen tyyliin. Pitävätkö nuo tuhannet tarinat paikkansa vai ei? Pakkohan se oli itsekin käydä paikan päällä, vaikka se tapahtuikin joskus 1990-luvulla. Elävästi mieleeni jäi, kuinka nuo omat oletukseni kokivat pettymyksen, koska kaikki oli enemmän kuin rauhallista. Onko näin kuitenkaan ollut aina ja mitä ravintola Kairon historia kertoo....

Kairon historia alkaa vuodesta 1879, jolloin Nikolai Fredricksen perusti Kotkan upeimman ravintolan. Sen nimikin jo kertoi, että kyseessä ei ollut mikä tahansa kapakka, koska se sai nimekseen Universal-Garden. Livemusiikista huolehti kokonaiset soittokunnat ja yksittäiset artistit. Paikka veti puoleensa ja maine alkoi kasvaa. Vuonna 1883 perustaja kuoli ja ravintola siirtyi Erik Blombergille, joka piti vuokralaisten tason korkeana iskulauseella "varattomien ei kannata vaivautua". Mainetta lisäsi myös rouva Wilborgin tytär, joka kauneudellaan houkutteli paikalle kotkalaisia nuoria miehiä ja ja muita naiskauneuden perään katsovia.
Kulttuurihistoriaa....ravintola Kairo

Toisenlaiset ajat olivat kuitenkin tulossa. Vuosisadan vaihteessa taloon muutti Pelastusarneija, joka majaili siellä vuoteen 1906 saakka. Seuraavana vuonna ravintola aukesi uudelleen, mutta tällä kertaa raittiusravintolana. Lienee ollut pieni shokki! Tämän vaiheen jälkeen alkoi ravintolan kultakausi, misltä ajalta lukuisat kertomukset tulevat. Kieltolain aikana paikka toimi suursaarelaisten välittämän spriin myyntipaikkana ja "kova tee" oli tuon ajan hittijuoma. Kieltolaki kuitenkin lakkasi 5.4.1932 ja sen jälkeen osoitteessa Kirkkokatu 10 avattiin ravintola Kairo.

Alkuhuuman jälkeen anniskeluoikeuksia rajoitettiin, mutta omistaja Anna Koskinen sai ylipuhuttua viranomaiset ja näin väkevät juomat palasivat Kairoon merimiesten iloksi. Merimiesten rahoilla Kairo kesti pystyssä, koska merimiehet halusivat tuhlata meriltä ansaitsemiaan rahoja. Lisäksi Kairosta muodostui laivatyttöjen vakituinen iskupaikka, mikä osaltaan loi paikalle huonon maineen.
Kairon sisäänkäynti

Nykyisin Kairo toimii vuonna 1938 rakennetussa kiinteistössä, joka ei ole monenkaan mielestä kaunis. Sen sijaan sen kulttuuriarvoa ei voi kieltää. Paikalla kannattaa ehdottomasti piipahtaa. MInäkin aion varmasti vierailla paikalla vielä joku kerta. Onhan sen nykytunnelmaa päästävä aistimaan....

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita