tiistai 12. kesäkuuta 2018

Kotka / Toivo Pekkanen syntyi täällä

Olen nyt viime päivinä esitellyt erilaisia talojen seiniin kiinnitettyjä muistolaattoja Kotkasta ja samalla linjalla jatketaan tänäänkin. Onhan taloon kiinnitetty laatta osoitus siitä, että kyseisellä paikalla on tapahtunut aikoinaan jotain merkittävää tai ainakin merkityksellistä, miksi paikkaa halutaan muistella sekä tehdä paikka tunnetuksi jälkipolvillekin. Jotenkin vaan aavistelisin, että moni kotkalainen nuori on nähnyt tämän laatan talon seinässä ja jatkanut matkaansa ihmetellen, kuka oli Toivo Pekkanen?

Se on selvinnyt minullekin, että Kotka ja kotkalaiset kunnioittavat kirjailija Toivo Pekkasta. Onhan hänen kunniakseen tehty jopa oma muistomerkki sekä hänen hautansakin toimii muistomerkkinä. Siksipä en yllättynyt aikoinaan kun löysimme tämän päivän kohteemme, joka kertoo Pekkasen syntyneen kyseisellä paikalla sijainneessa talossa.
Pekkasen syntymäpaikka nykyään

Minä en vaan jaksa käsittää, kuinka Toivo Pekkanen on niin kuuluisa Kotkassa, koska harvat osaavat luetella tämän akateemikko kirjailijan tuotannosta yhtäkään teosta, puhumattakaan että olisi niitä jopa lukenut. No, vanhempi polvi kaiketi, mutta nuoremmista en menisi takuuseen.... Itse en ainakaan ole lukenut yhtään hänen teoksistaan, jotka voit vilkaista elämänkerran kera täältä
Laatta talon seinässä

Laatalle johtaa jopa kivetty polku

Pekkasen syntymätalo on jo purettu, mutta paikalla nykyisin sijaitsevan talon seinään on kiinnitetty tapahtuman muistoksi laatta. Laatta on kiinnitetty vuonna 1963, mutta epäselvää on, että kenen toimesta? Minä en ainakaan osaa siihen vastata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita