lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kotka / Kaivo

Päivitykset Laatokan Karjalan reissun aikana tapahtuvat ajastetun toiminnon kautta. Kaiketi juuri tällä hetkellä olen siirtymässä Lada Nivalla Suojärveltä kohti Aunuksen Karjalan Tuulosta. Tokihan reissussa on voinut tulla jokunen muuttujakin, mutta kertoilen sitten enempi kun palajan kotio!
Yleinen kaivo

Vaikka Willimies onkin oluen vannoutunut ystävä, niin kyllähän vesi kuitenkin on juomista tärkein. Ilman päivittäistä vesiannosta ei vaan selviä elämästä hengissä. Siksi kaiketi tulevaisuudessa vesi öljyä useammin tulee olemaan riitojen ja pahimmillaan sotien alku. Meillä suomalaisilla tätä raikasta ja puhdasta nestettä on vaikka muille jakaa, kuten uttilaiset aikoinaan päättivät alkaa myydä vettä janoisille kotkalaisille.
Hankkeen muistolaatta

Kymenlaakson alueella aloitettiin pohjavesitutkimukset 1983 ja ne saatiin päätökseen 1992, jolloin Uttiin valmistui upouusi tekopohjavesilaitos tuottamaan vettä etelä-Kymenlaaksolle. Vesi tuodaan Kotkaan ja Vehkalahdelle(nykyisen Hamina) 70cm halkaisijaltaan olevallaputkella. Pituuttakin putkella on 60 kilometriä, joten ihan pienestä projektista ei ollut kyse! Vesimääräkin on hulppeat 40000kuutiometriä vuorokaudessa, joten kyllähän tuosta vettä riittää ihan kohtuullisesti kaikille janoisille!

Aikanaan kun hanke päättyi 1992, niin Kotkan torin kulmaukseen pystytettiin vanhan mallinen yleinen kaivo, joka kunnioittaa hankkeen massiivisuutta ja kertoo kotkalaisille hankkeen speksit. Kaivo ja laatta sen kyljessä paljastettiin 30.9.1992

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita