perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kotka / Huumankivi*

Meille suomalaisille on opetettu, että Pähkinäsaaren rauha tehtiin vuonna 1323 ja tuolloin määriteltiin Suomen itäraja ensimmäisen kerran. Kotkasta Kyminlinnan läheisyydestä löytyy kuitenkin muistomerkki, joka kumoo tuon väitteen. No, historia-alan immeisenä olen valmis uskomaan tämän väitteen, koska ammoisina aikoina kaikkea ei kirjattu ylös. Ehkä kyseessä oli nautinta-alueen rajamerkki, joka oli yhteisesti sovittu.
Huumankivi, taustalla Kyminlinna

Kyseessä on siis Ruotsin ja Novgorodin välisen tuntemattoman rajan rajamerkki ja se ajoittuu 1200-luvulle. Alkuperäinen rajamerkki katosi 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa ilmeisesti viereen rakennetun Kyminlinnan kivimuureihin? 
Muistolaatta

Mistähän nimi Huumankivi tulee.....

Siihen en kuitenkaan löytänyt tietoa, koska nykyinen "Huumankivi" on paikalleen pystytetty ja onhan siinä asiasta kertova muistolaattakin. Ehkä lukijamme osaavat taas auttaa meitä tietämättömiä... 

Päivitys 15.7.2018
Blogin kommentteihin oli ilmestynyt lisää tietoa tästä muistomerkistä. Kiitokset TP tiedoista ja liitän ne tähän: Huumankiven on pystyttänyt Kymin historiatoimikunta vuonna 1959. Paikalla tai sen läheisyydessä on sijainnut vanha kauppapaikka, missä ruotsalaiset ja novgorodilaiset ovat käyneet kauppaa. Nimensä muistomerkki on saanut ohi virtaavasta Kymijoen sivuhaarasta.


1 kommentti:

  1. Muistomerkin on pystyttänyt Kymin historiatoimikunta v. 1959 ja näillä main sijaitsi Ruotsin ja Novgorodin välinen kauppapaikka. Nimi Huumankivi tule tietysti viereisestä Huumanhaarasta, joka on yksi neljästä Kymijoen haaroista.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita