perjantai 22. kesäkuuta 2018

Kotka / Tiutinen II

Willimies pitää nykytekniikasta, mutta tuohan sekin elämään omat ongelmansa. Viime suvi meni moottoripyörän ollessa levällään ja nyt meni alkukesä oman auton kanssa puuhastellessa. Kaikki omaisuuteni tuntuu hajoavan pikkuhiljaa käsiini, mutta onneksi sentään ne on saatu vielä harsittua kasaan, joten pääsen moottorivoimalla eteenpäin. Mikään ei ole sentään räjähtänyt allani, kuten Kotkassa taannoin pääsi tapahtumaan....

Hautausmaat ovat paikkoja, joissa voi törmätä mitä erikoisimpiin muistomerkkeihin. Tämän päiväinen kohteemme on tällainen. Se on myös surullinen esimerkki, mitä pahimmillaan voi sattua, kun kaikki menee pieleen... siitä todistaa 24 nimeä hautamuistomerkin kyljissä. Kyseessä on 14.11.1924 uponneen höyrylaiva Tiutinen II uppoamisen mukana kuolleiden hautamuistomerkistä.
Tiutinen II hautamuistomerkki

Kyseinen alus rakennettiin 1890 Turussa ja sen koko oli 51,5 x 12 jalkaa. Tällöin aluksen nimi oli S/S Runsala ja se toimi Turun paikallis- ja saaristoliikenteessä. Jatkossa alus myytiin moneen kertaan, kunnes kotkalainen Tiutisen Maito-Osuuskunta osti sen maaliskuussa 1924 haminalaiselta laivurilta. Alus hankittiin kuljettamaan henkilöitä ja tavaraa Tiutisen saaren ja Kotkan välillä. Samalla alus kastettiin uudella nimellä Tiutinen II.

Jotain kuitenkin meni aluksen höyrykattilassa pahasti pieleen, koska ollessaan matkalla Kotkasta Tiutiseen, se räjähti ja painui pohjaan. Aluksen mukana menehtyi 24 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Osa sentään onnistui hyisessä marraskuun kelissä pelastumaan, koska aluksessa oli räjähdyshetkellä 65 henkilöä. 
Räjähdyksen uhrien nimilistaa....

taustapuolella toinen tusina....

Muutama päivä räjähdyksen jälkeen alus nostettiin maihin ja tuolloin todettiin sen pohjan kadonneen kokonaisuudessaan ja laivan kylkien olevan vain reunoista kiinni toisistaan. Räjähdys on siis ollut melkoinen. 

Muistomerkin pystyttäjästä en osaa sanoa mitään, mutta veikkaan Tiutisen Maito-Osuuskunnan maksaneen kunniavelkaa onnettomuuden uhreille? Lisätietoja otetaan mieluusti vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita