torstai 28. kesäkuuta 2018

Kotka / Ruotsinsalmen taisteluissa hukkuneiden venäläisten merimiesten muistomerkki

Kotkan edustalla Ruotsinsalmessa käytiin vuosina 1789-1790 meritaisteluita Ruotsin ja Venäjän laivastojen välillä. Uponneita hylkyjä on vieläkin meren pohjassa muistona noista ajoista. Koska merenpohjaan jäi alusten lisäksi lukuisten merisotilaiden, niin ruotsalaisten kuin venäläistenkin merimiehiä, päätti Venäjän laivaston muistomerkkisäätiö tehdä aloitteen Kotkan kaupungille keväällä 1996 muistomerkin pystyttämiseksi meritaistelupaikkojen läheisyydestä ja mistä olisi suora näkyvyys Ruotsinsalmeen.

Kukkaseppelettä meren aalloille laskeva nainen

Anikushinin veistos sopii hyvin paikalleen

Patsas sopii hyvin Kuusisen saaren lounaiskärkeen

Kotkan kaupunki taustalla

Muistomerkki hukkuneille venäläisille merimiehille

Patsas on liki kolmemetrinen

Muistomerkin paikkaa varten pietarilaisen Baltic Memorial Societyn puheenjohtaja, amiraali Vladimir Samoilov ja Pietarin taideakatemian professori, akateemikko Mikhail Anikushin kävivät syksyllä Kotkassa katsastamassa sijoituspaikkaa muistomerkkiä varten. Paikaksi valikoitui Kuusisen saaren rantakallio lounaiskärjessä, mikä täytti taiteilijan ehdot. Lisäksi Mikhail Anikushin halusi teoksensa olevan osa luontoa ja että, se näyttäisi olleen paikalla ikuisesti. Mielestäni Anikushin on tässä onnistunutkin, vaikka mitä se nyt minä taiteesta ymmärtäisin....
Jalustana toimivaan kiveen on kiinnitetty kaksi laattaa

Lopulta tämä liki kolmimetrinen meren aalloille asettava pronssinen naispatsas paljastettiin 25.7.1998 ja sen vastaanotti tuolloinen kaupunginjohtaja Hannu Tapiola. Patsaan paljastuspuheen piti Pietarin varakuvernööri Stserbakov ja juhlapuheen piti hänen jälkeensä Venäjän laivaston muistomerkkisäätiön edustajana V.L.Aleksandrov. Rahoitus koko hankkeelle tuli Pietarin amiraliteetin telakalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita