lauantai 10. elokuuta 2019

Impilahti / Sotavankileiri 16

Yleensä en näitä venäläisiä muistomerkkejä liiemmälti esittele, mutta olkoon tänään taas poikkeus! Eiliseltä vuoden 1918 sankaripatsaalta oli nimittäin suoraan näköyhteys seuraavaan kohteeseeni, josta tosin en etukäteen tiennyt yhtikäs mitään. Parempi ehkä olisi ollut, vaikka en tästä paikasta olisi koskaan mitään kuullutkaan... 
Vaivaa on nähty

Keskellä peltoa on sotavankileiri 16 muistomerkki

Kyseessä on ilmeisesti aika uusi muistomerkki, jonka merkitystä en oikein heti hahmota. Meillä Suomessa ei liikaa huudella sotavankien asioista, mutta Venäjällä näköjään sekin kiinnostaa! Minä olisin ainakin venäläisenä jättänyt tämän muistomerkin pystyttämättä, mutta minkäs teet. Ilmankos minuakin katsoivat Impilahden kaupassa kieroon.
Kuolleiden nimilista

Risti on kyllä komia

Keskitysleiri? Voi helvetti....

Kyseessä on paikka, jossa ilmeisesti sijaitsi jatkosodan vuosina suomalaisten ylläpitämä venäläisten sotavankien leiri nro 16. Muistomerkin kiven teksti lienee parhaiten tulkittavissa keskitysleiriksi, joka luo kyllä melkoisen ilkeän kaiun tähän paikkaan. Toki sotavuosina pulaa oli kaikesta ja moni vanki menetti henkensä sairauksiin tai suoranaiseen nälkään, mutta silti olisin ainakin harkinnut tekstiä, jos olisin joutunut tätä suunnittelemaan.

Vankileirin muistomerkin teksti kuuluu käännettynä seuraavasti: "Vuosina 1941-1944 keskitysleiri no 16:lla kuolleiden neuvostoliittolaisten sotilaiden muistoksi". Tämän muistokiven lisäksi paikalla on toinen kivi, joka kertoo kuolleiden vankien nimiä. Lista on melko lyhyt, mutta mukana on myös miekkonen nimeltä Toivo Suokas. Kukahan hän mahtoi olla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita