Seuraavalle muistomerkille ei ollut pitkä matka, koska Sakkolan sankarivainajien muistomerkki on aivan kirkon portaiden vieressä, missä on Sakkolan entisten kirkkojen muistomerkki. Kyseessä on alueelle haudattujen vuosien 1918 ja 1939 - 1944 sankarivainajien muistomerkki, mikä on paljastettu nykyisessä muodossa ellokuussa 1998 Suvanto-seuran toimesta. Sen historia on sen verran mielenkiintoinen, että se ansaitsee tulla kerrotuksi!
Muistomerkki hajotettuna elokuussa 1941 (SA-kuva) |
Tiedot kaatuneista ja etenkin sankarihautaan haudatuista sakkolalaisista vaihtelevat, mutta se on varmaa että paikalle pystytettiin muistomerkki kaatuneille. Sakkolan kirkonkylän nuorisoseura alkoi lähes välittömästi sisällissodan päätyttyä syksyllä 1918 puuhaamaan muistomerkkiä sankarihaudan paikalle. Työ tilattiin hankolaiselta Kiviveistämö Oy Granit Ab:lta ja sen valmisti yrityksen taiteilijana toiminut Ilmari Wirkkala. Kolminkertaisen kivijalustan päälle veistettiin vielä kaksi leijonaa, jotka vartioivat kruunattua Karjalan vaakunaa. Lisäksi muistomerkkiin oli kaiverettu upea reliefi ja kaatuneiden sankarien nimet.
Sakkolan sankarivainajat |
Sankarivainajien muistomerkki on aivan kirkon portaiden vieressä |
Jatkosodan alussa suomalaisten palattua alueelle, he löysivät muistomerkin kaadettuna, mutta se kasattiin uudelleen sodan aikana. Samaan paikkaan sakkolalaiset myös hautasivat jatkosodan ajan sankarivainajansa. Neuvostoaikana muistomerkki ihmeellisesti katosi jonnekin, mutta 1990-luvulla leijonat yllättäen löytyivät yli kymmenen kilometrin päästä alkuperäiseltä paikaltaan losevolaisen hotellin portaan pielestä! Suvantoseura hankki alkuperäiselle paikalleen uudet jalustakivet ja leijonat nostettiin paikalleen. Uusittu muistomerkki vihittiin käyttöön elokuussa 1998.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita