keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / Lappeenrannan Suojeluskunta*


                                         Whitesnake "Here I go again"

Eilen oli taas Lappeenrannassa uuden muistolaatan paljastustilaisuus, mistä Willimies kuuli eilisaamuna työkaveriltaan Lealta, joka kuuntelee paikallisuutisia aamusella. Itseltäni tämä paljastustilaisuus meni ohitse, mutta kerkesinpä sentään tänään illanhämyssä paikalle. "Poikkeuksellisesti" piipahdin paikalla autolla, koska kävelyreitit ovat melko liukkaita. Maanantaina aloitin harjoittelun ensi kesän Lykynlammen olympialaisia varten, joten tänään oli myös liikunnasta välipäivä. Aikaahan tässä on treenata vielä vaikka kuinka!


Eräät lukijat ovat kyselleet, että mikäs ihmeen kirjoittelulakko Willimiehelle on iskenyt? Kerronpa tässä vähän syitä(ei tekosyitä) laiskaan julkaisutahtiin. Syitä on toki monia, mutta päällimmäisenä on hetkellinen motivaatiopula. Ei vaan jaksa, mutta älkää huoliko, kyllä tämä projekti päätökseen viedään. Kohteita on jäljellä vielä repullinen ja uusia tulee esiin koko ajan. Nekin olisi vaan kuvattava, mutta kun en kehtaa tyrkkiä näytille lumen alta pilkottavia kohteita. Tämänkin takia olen vähän jarrutellut julkaisuja.


Suurimpana syynä laiskuuteen on kuitenkin uuden blogin suunnittelu. Niin, uusi ajatus on jo mielessäni ja se ei takuulla liity Lappeenrantaan! Itse asiassa kai tuon vielä ajatteluasteella olevan blogin idean voisi paljastaa tässä ja nyt! Olen jo pitkään ollut huolissani luonnon saastumisesta, ilmaston lämpenemisestä, jääkarhujen kuolemisesta sukupuuttoon v.2050 ja kaikista muista luontoa tuhoavista asioista. Etenkin muovin käyttö kaikkialla rupeaa ärsyttämään…eikö tiedemiehet keksi muovin korvaajaa vai eivätkö he halua? Itse olisin valmis tiputtamaan omaa elintasoani reilustikin puhtaan ympäristön puolesta. Teistä en osaa sanoa, mutta kyllä kai teilläkin jossain vaiheessa on tullut mieleen nykyisen elämäntavan järjettömyys? Ainakin itselleni on useasti tullut paha mieli länsimaisen kertakäyttökulttuurin takia. 


Aion itse kokeilla vuoden ajan uutta elämäntapaa, missä vähennän kulutustani, tuotan vähemmän jätettä ja yritän omilla valinnoillani parantaa maailmaa. Onhan tuo klisee, mutta uskon että pienilläkin teoilla on oma vaikutuksensa, jos siihen lähtee muitakin mukaan. Tiedä mikä joukkoryntäys tässä vielä saadaan aikaiseksi? Tarkoitukseni on myös vuoden aikana saada oma talouteni kuntoon sekä samalla hommata huolettomampi elämä, missä ei olisi enää stressiä rahasta. Itse asiassa tässähän saattaa tienata rahaa? Kuulostaa siis melko paljon Downshiftaamiselta eli elämän leppoistamiselta, mutta kyllä tuo ekoelämä tulee olemaan keskiössä. Siinä onkin haastetta saastuttavan auton ja moottoripyörän omistajalle. 


Itse asiassa olen jo pari viikkoa testannut uutta blogia varten muutamia asioita. Kerrottakoon tässä, että olen vähentänyt asunnostani 100 tavaraa ja nyt alkaa lattiakin näkyä. Tarkoitukseni on kyllä jatkaa kunnes saan 500 tavaraa heitettyä pois asunnostani. Mahtuisi paremmin sekaan! No enempää ei tästä aiheesta kannata kertoilla, koska homma on ihan auki vielä. Tosin kommentteja ideasta voi lähetellä...tällä kertaa myös kritiikki huomioidaan. Tohtorit, dosentit ja professorit voivat tosin keskittyä omiin asoihinsa, koska tutkimusmetodi on tällä kertaa omasta takaa! Palataan joskus tähän aiheeseen, mutta nyt Lappeenrannan uusimman muistolaatan pariin.
Suomen vanhimman puurakenteisen raatihuoneen seinästä löytyy nyt tämäkin laatta


Lappeenrannan Raatihuoneen seinältä löytyy nyt muistolaatta, joka iskettiin seinään kiinni eilispäivänä eli 19.3.2013. Kyseessä on Lappeenrannan Suojeluskunnan perustamisesta 3.10.1917 kertova pronssinen laatta, missä on emaloituna Suojeluskuntamerkki. Muistolaatan paljasti eilen sen tilannut Vapaussodan ja itsenäisyyden perinneyhdistys. Yhdistyksen edustajana laatan luovutti Lappeenrannan kaupungille ekonomi Juha Hiltunen ja kaupungin edustajana paikalla oli kaupunginvaltuuston pj. Heikki Järvenpää.


Mutta miksi joutsenolaisvalimo Mekavan valmistama ja Suojeluskuntamerkin sekä laatan suunnitelleen Leena Lindroosin muistolaatta on Raatihuoneen seinässä? Vastaus on helppo. Lappeenrannan Suojeluskunnan perustava kokous pidettiin täällä 3.10.1917. Useimmat kokoukseen osallistuneet olivat koulupoikia, joilla oli hallussaan yksi ainoa kivääri toiminnan aloittamista varten. Alkuperäinen perustamistarkoitus oli järjestyksen ylläpitäminen kaupungissa, mutta pian alkava sisällissota pakotti heidät sotaretkille pois Lappeenrannasta. Suojeluskuntalaiset saivat mahdollisuuden palata takaisin vasta huhtikuun 1918 loppupuolella, jolloin punaiset vetäytyivät pois kaupungista.


Suojeluskuntajärjestön muista vaiheista Lappeenrannasta voit lukaista vaikkapa täältä.

Päivitys: On taas aika korjata virhe sivuillani. Kiitokset Kaarlo oikaisusta. Nyt on tämäkin homma OK....kiitokset sähköpostiviestisi, jonka liitin tähän päivitykseen.

Tervehdys,
Olen käynyt Willimiehen sivuillasi, ovat oikein hyvät ja mielenkiitoiset sivut.
Haluaisin kuitenkin huomauttaa, Lappeenrannan Suojeluskunnan muisto-
laatan tekstityksessä on asiavirhe. Laatan suunnittelija on Leena Lindroos,
(nyk. Leena Lindroos-Luotola) eikä Leena Lindström, kuten virheellisesti 
 tekstissänne on mainittu.
  Kuuluimme yhdessä Leenan kanssa Vapaussodan Perinneyhdistyksen
toimikuntaan, joka valmisteli ja totetutti ko.laattahankkeen.
 Pronssilaatan kääntöpuolelle on kaiverrettu: " Tämän laatan suunnitteli
Leena Lindroos, valmisti MEKAVA Oy ja hankkeen totetutti Vapaussodan
ja Itsenäisyyden Perinneyhdistys Lappeenranta ry  19.3.2013.
  Pyydän, että ystävällisesti korjaisitte tuon tekstissä olleen virheellisen nimitiedon.
Asian oikeellisuus löytyy Perinneyhdistyksen kokouspöytäkirjoista v.2012 /2013.

Ystävällisin terveisin
                                        Kaarlo Luotola

                                        Vapaussodan ja Itsenäisyyden Perinneyhdistys Lappeenranta ry:n

                                        nykyinen puheenjohtaja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita