torstai 7. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / 3.Hevossairaala

                                  Jyrki Härkönen "Papan hevonen"

Talvisodan alkaessa oli Suomi maatalousvaltainen maa, mikä näkyi monin eri tavoin. Moottoriajoneuvoja oli tuolloin noin 53.000, mutta hevosia liki 400.000 kappaletta. Niinpä oli ymmärrettävää, että hevosia otettiin armeijamme palvelukseen. Armeijalla oli rauhanaikana käytössään 4.700 hevosta, mutta talvisodan aikana siviilien hevosia otettiin lisäksi armeijan käyttöön 72.000 hevosta. Tästä yhteismäärästä menetti henkensä 7.200 hevosta, joten noin joka kymmenes jäi sotaretkelle! Tässä ovatkin ehkä sotahistoriamme vähiten kuuluisat sankarit?

Seuraavan sodan alkaessa kesällä 1941 oli armeijalla käytössään liki 10.000 hevosta, joiden lisäksi otettiin armeijan käyttöön 35.000 hevosta sekä myöhemmin vielä 15.000 lisää. Tästä määrästä sotaretkeltä jäi palaamatta 15.000 hevosta, joiden tilalle tosin saatiin sotasaaliina reilut 10.000 hevosta. Menetykset ovat kyllä olleet hirveät.

Jatkosodan hyökkäysvaihe oli raskas etenkin hevosille ja niiden lääkinnälle varatut resurssit olivat jatkuvasti alimitoitettuja. Niinpä tänne Lappeenrantaankin perustettiin 3.hevossairaala hoitamaan ja huoltamaan sotiemme hevosia. Toiminta-aika tällä sairaalalla oli v.1941-1943, jonka alkuajalta ei ole säilynyt sotapäiväkirjoja. Sen sijaan vuodesta 1943 alkaen ne löytyvät digiarkistosta ja niistä selviää hevossairaalan siirtyneen tammikuun 1943 aikana Haminaan. Syytä en osaa sanoa…mutta sotapäiväkirjat löytyvät täältä.
Kuvassa näkyvissä kahdessa tallissa sijaitsi 3.Hevossairaala

Sinänsä tämä kohde on aika huvittava, koska 1980-luvulla oma KRH-komppaniani säilytti tässä entisessä hevossairaalassa omia suksia, polkupyöriä ja heittimiä. En tosin tuolloin tiennyt tätä asiaa. Olisimme kenties toimineet täällä vähän eri tavoin, eikä kiukuteltu ihan joka asiasta, kun järjestyttiin riviin tuon varaston edessä. Hienoa kuitenkin, ettei paikan tarvinnut olla tyhjillään, kuten se tällä hetkellä on. Toivottavasti tällekin löytyisi taas jotain hyötykäyttöä!
Muistolaattakin löytyy tallirakennusten seinästä

Koska tämä entinen 3.hevossairaala sijaitsee aivan Adolf Ehrnroothin aukion vieressä, niin mainitaan vielä parista asiasta. Tämän varaston ja keskuskentän välissä oli aina 1930-luvulle asti vanha ratsastusmaneesi, joka oli kooltaan pohjoismaiden suurin(tietenkin!). Se tosin purettiin huonokuntoisena 1930-luvulla ja rakennettiin uusi maneesi, joka on vielä paikallaan, vaikka monet paikkakuntalaisetkaan tuskin tietävät sen olemassaolosta. Sen esittelyvuoro tulee vähän myöhemmin, mutta iso on sekin. Laitetaanpa tähän loppuun vielä kuva eräästä aukion länsilaidalla olevasta punatiilisestä rakennuksesta, joka toimi minun aikanani samassa tehtävässä kuin kymmeniä vuosia aiemminkin. Kyseessä on sauna ja varusvarasto, missä kerran viikossa köyhille sotamiehille jaettiin pari sukkia ja jotain muutakin…
Saunarakennus ja varusvarasto keskuskentän laidalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita