torstai 21. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / Kaksi kasarmia


                               Lynyrd Skynyrd "Gimme back my bullets"

No niin, taas jotain sepustusta olisi luvassa.

Vieläkin pysymme varuskunta-alueella ja esittelyvuorossa olisi pari vanhaa venäläisten 1910-luvulla rakentamaa kasarmirakennusta. Molempiin Willimiehellä on ihan omakohtaisia kokemuksiakin…jälleen kerran.

Entinen Hämeen ratsumiesten ruokala. Nykyisin konttori ja parturi
Aluksi on kuitenkin oikaistava virhe, joka pääsi putkahtamaan Sotilaskotikertomukseen. Mainitsin, että varuskunnan ruokala siirtyi punatiiliseen rakennukseen, missä minäkin vielä 1980-luvulla ruokailin. Tämä on ihan totta, mutta kyseessä oli URR:n ruokala sotien välisenä aikana. Hämeen ratsumiehiä (HRR) sinne ei kelpuutettu, vaan he joutuivat ruokailemaan omassa tilassaan. Tämäkin rakennus on vielä täynnä toimintaa, vaikka ruokailutiloja siellä ei enää olekaan.

Nykyisin kiinteistön täyttää puolustusvoimien rakennustoimiston konttori ja varuskunnan parturi, missä Willimiehenkin jäljellä oleva vähäinen hiuskuontalo kursitaan siistimmäksi. Mihinkäs sitä vanhoista tavoistaan pääsee? Aloitin aikoinani käymään siellä ja säännöllisesti kurvaan vieläkin paikalle. Tämä on parasta kiinteistöjen kunnosta huolehtimista, kun ne pidetään lämmitettyinä ja täynnä toimintaa. Siksi tykkäänkin käydä paikalla kesäisin kiertelemässä. koska ympäriltä huokuu vanhojen aikojen kunnioitus ja joskus pihalla vielä tuntuu, kuin kasarmialue olisi täynnä toimintaa vanhojen aikojen malliin.
Alunperin venäläinen kasarmi, mutta päädyn yksityiskohdista voisi ottaa mallia nykypäivän rakentamiseen

Tämän vanhan HRR:n ruokala rakennuksen vieressä, kun kuljetaan sotilaskotia kohti, on myös toinen venäläisten rakentama kasarmi, minkä suomalaiset muuttivat sotien jälkeen aliupseerikoulun AUK tiloiksi. Tänne Willimiehellekin oli punkka varattuna varusmiesaikana, mutta laitoin kovan kovaa vasten ja sain jäädä perusyksikkööni eli KRH-komppaniaan. Selvisin kolme kuukautta lyhyemmällä palvelusajalla, mikä oli silloin kaikkein tärkein syy kieltäytyä kunniasta. Olihan sitä nuorella miehellä muutakin tekemistä kuin juosta pitkin korpia ja putsailla ”sotilaan morsianta” eli omaa tussaria.

Näin jälkikäteen ajateltuna olen tullut toisiin aatoksiin. Ehkä armeijan tarjoamalle johtajakoulutukselle olisi ollut käyttöä? Ei se ainakaan pahaa olisi tehnyt… 
Entinen kasarmi ja aliupseerikoulu AUK. Samaa tyyliä edellisen kanssa, mutta poikkeuksellisesti kaksikerroksinen

Mitään tarkkoja vuosilukuja aliupseerikoulutuksesta en löytänyt, joten asiasta kiinnostuneet saavat tällä kertaa etsiä tiedot itsenäisesti. Muutenkin olen huomannut tämän varuskunta-alueen esittelyn rakennusten kautta melko haastavaksi, koska niiden käyttötarkoitus on muuttunut melko usein ja aiheuttaa vaikeuksia saada kunnon tietopaketteja kasaan. Onneksi aiheesta on paljon kirjallisuutta, joista kenties merkittävimpänä Olli Immosen kirjoittama Lappeenrannan Varuskuntahistoria. Sen kautta aiheeseen voi perehtyä tarkemmin, kunhan palautan sen lähipäivinä takaisin kirjastoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita