sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / Venäläiskauden rakennuksia

Tänään olemme viimeistä kertaa Lappeenrannan varuskunta-alueella, koska matkan pitää jatkua kohti uusia haasteita. Sotilasteemasta emme tosin luovu vieläkään, mutta varuskunta-alue on tämän jälkeen nähty. Eiliseen tapaan tämäkin postaus koostuu pääosassa valokuvista. Poikkeuksena eiliseen on se, että nyt esittelyvuorossa on venäläisten, pääosin 1910-luvulla rakentamat kasarmit, varastot ja muut silloin tarpeelliset rakennukset.

Sotilaat, upseerit ja tykistö tarvitsivat aikoinaan valtavan määrän hevosia käyttöönsä tykinvetäjinä ja sotaratsuina. Minäkin valjastan nyt vanhan sotaratsun esiintymään blogissani, jotta voitte kuunnella entisen naapurini uusinta musiikillista tuotantoa. Laita alapuolelta Seppo Valjakan biisi soimaan ja katselkaa kuvat sekä muista kuunnella lopusta löytyvä toinen tsipale. Molemmat ovat aitoa Lappeenrantaa vaikka musiikki lienee peräisin Alabaman suunnalta. Assistentti Lallo lienee tyytyväinen?

                                 Seppo Valjakka "Enjoy and getting it on" 

Sepon bluesmusiikin siivittämänä me lähdemme nyt katselemaan kuvia varuskunta-alueelta.
Entinen HRR:n kasarmi, mutta käyttäjinä myös tykistö ja tällä hetkellä Maasotakoulu. 1980-luvulla kasarmi oli remontissa ja varusmiehenä Willimieskin joutui tänne maalariksi ja raksaukkojen apupojaksi.
Vanha kasarmi, joka oli myöhemmin esikuntakäytössä. Hälytyskomennuskunnan miehinä tänne juostiin monta kertaa kuulemaan sama tarina....pitää olla nopeampaa toimintaa, otetaan uusiksi! Ilmankos en ntkyisin kiirehdi mihinkään?
Sisäänkäynti vanhaan hevostalliin
Vanha hevostalli muutettu autotalleiksi alueen uudisrakennusten(takana) asukkaille
Vanha hevostalli uusiokäytössä
Vanha varasto
Entinen perunakellari, jota muutetaan yhden perheen kodiksi. Huomaa alkuperäiset ovet!
Tänne ne perunat tuotiin kuorittavaksi. Varastorakennus, minkä edustalla Willimieskin kuori aikoinaan melkoisen kasan pottuja. Nykyisestä käyttötarkoituksesta en osaa sanoa.
Tämä vanha hevostalli odottaa uutta käyttötarkoitusta
Varuskunnan yleisilmeeseen sopii hyvin tämä punatiilinen muuntajakin
Vanha varasto...ainakin osittain asuntoina
Yksityiskäyttöön muunnettu vanha rakennus. Alkuperäinen käyttötarkoitus jäi minulle epäselväksi.
Vanha paja on nykyisin yksityisomistuksessa 
Vanha varastorakennus, missä oli myöhemmin toimiupseerikerho. Jossain illanvietossa olin täällä tarjoilijana. Ilmankos nykyään pysyttelen baaritiskin toisella puolella.
 Varuskunnan historiaan perehtyessäni pohdin useasti, että onko tuo ratsuväenaika ollut niin hohdokasta? Aika tietenkin kultaa muistoja, enkä itse ole edes elänyt 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Rankkaa tuohon aikaan armeijassa palveleminen oli takuulla, mutta hohdokasta...paha sanoa! 

Monta kertaa törmäsin ajatukseen, että sotaratsuista huolehtiminen oli ensisijainen tehtävä ja vasta sen jälkeen huollettiin miehiä. Ruokailutkin oli ajoitettu siten, että hevosten hoitamisen jälkeen pääsi vasta syömään. Totta kai eläimistä pitää huolehtia, mutta kun niiden määrä on ollut melkoinen. On siinä työtä riittänyt ja etenkin haju on takuulla kesähelteellä ollut melkoinen ja minne se kaikki hevosenpaska on kuljetettu?

Tähän löysin lopulta vastauksen, mutta vieläkin tarinassa on aukkoja. Osa meni lähialueiden viljelijöiden käyttöön lannoitteeksi, mutta valtaosa lannasta kuljetettiin Saimaan kanavaa pitkin vankilan omalla aluksella Tuomojalla sijainneeseen laituriin, josta vangit kuljettivat sen Konnunsuolle levitettäväksi. On takuulla kanavalla kulkevien alusten miehistöt ja matkustajat nyrpistäneet nenäänsä vankilanaluksen kohdatessaan. Epäselväksi jäi, että mihin talvisaikaan lanta köijättiin kanavan ollessa jäässä?

Vaan, nyt tämä alue on kuljettu läpi ja matka jatkuu. Ratsuväestä ja armeijasta ei vieläkään päästä eroon, mutta pitäähän sitä vielä jokunen armeijaan liittyvä kohde esitellä. Niistä jatketaan ja eiköhän me niiden jälkeen päästäkin jo Saimaan kanavalle sopivasti ennen turistikautta. Ovat kuulemma luvanneet helteistä kesää ja sehän tietää Lappeenrantaan valtavasti lisää turisteja meitä vaurastuttamaan, vaikka eiköhän nuo korotettuina veroina kulkeudu omasta pussista poispäin...


                                 Seppo Valjakka "Stepping out"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita