perjantai 1. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / Lappeenrannan upseerikerho***

                           Los Bastardos Finlandeses "Motor rock meltdown"

Jep, nyt aloitetaan kirjoittelu poikkeuksellisesti ja anotaan sponsoritukea. Arvelen, että tätä blogiamme luetaan tasaisen tappavaan tahtiin Lappeenrannan medioissa, kuten valtakunnallisissakin lehtitaloissa. No hitostako minä tiedän, mutta yritetään kuitenkin jos tärppäisi? Kuten te lukijat ainakin tiedätte, niin Willimies on lähdössä ensi suvena moottoripyöräilemään Itä-Karjalaan parin heebon kanssa. Toinen heistä on joensuulainen Iskä kokkaa blogin ylläpitäjä ja toinen Pasi niminen kaveri, jota en ole koskaan edes tavannut! No yhtä kaikki meillä on melkoisen erilainen tausta moottoripyöräilyssä ja suhtautumisessa Venäjään, joten odotettavissa on takuulla melkoisia juonikäänteitä.

Olisikohan kenelläkään innostusta julkaista matkakertomustamme ja seikkailuamme välillä Joensuu-Petroskoi- Kemi- Solovetskin saari- Paanajärvi- Kostamus- Joensuu. Reissusta voisi varmaan tehdä normaalista poikkeavan matkakertomuksen, missä ei unohdettaisi huumoria eikä faktoja. Matka kauniissa maisemassa mahdollisine kommelluksineen olisivat lukijakuntanne luettavissa ja tokihan me muutaman muistomerkinkin kuvaamme! Elävää kuvaakin voisimme harkita, jos haluatte julkaista sitä omalla nettisivullanne. Ilmaiseksi emme todellakaan tähän projektiin lähde, mutta sopivaa korvausta vastaan juttua olisi tulossa…jos kiinnostaa. Yhteystiedot löytyy tuolta blogin yläkulmasta. Tiedoksi, että muutama printtimedia on jo aiheesta kiinnostunut, mutta ei meitä kiinnosta ihan ilmaiseksi aikaa haaskata, joten kunnon tarjouksia kehään! Kiitokset jo etukäteen, mutta me siirrymme nyt toisen videon kautta päivän aiheeseen.


                                Relentless "Haunted by the devil"
  
Lienee aika siirtyä takaisin Lappeenrannan varuskunta-alueen aitojen sisäpuolelle ja esitellä ensimmäinen rakennus. Aloitamme kierroksemme Alaportilta ja matkaamme aluksi pitkin jääkauden muovaamaa tasannetta, minne rakennettiin upseereille asuntoja ja illanviettopaikkoja. Koska lähestymme Alaportin suunnasta, niin ensimmäinen reitillemme osuva rakennus on punatiilinen yksikerroksinen talo, joka nykyisin on opiskelija-asuntoina. Tässä tarkoituksessa se on ollut 1990-luvun lopusta lähtien. Jos lukijoita kiinnostaa rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus, niin se rakennettiin 1910-luvulla ammusvarastoksi. Siksi sen sijainti on vähän syrjäinen muuhun varuskuntaan nähden. Näille venäläiskaudella rakennetuille taloille ei löydy suunnittelijaa eikä piirtäjää, koska ilmeisesti samoilla piirustuksilla rakennettiin ympäri laajaa Venäjänmaata.
Lappeenrantalaista opiskelijahuumoria. Venäläinen ammusvarasto muutettu asunnoiksi

Soratietä tai virallisesti Upseeritietä jatkettaessa avautuu eteemme sotaisa näkymä. Keskellä nurmikenttää sijaitsee Karjalan tykistörykmentin vuonna 1966 lahjoittama ranskalainen 90mm kanuuna. Kanuuna on ilmeisesti ollut käytössä maamme tykistössä vuosikaudet, koska kanuunan valmistusvuosi on 1877. Nyt sen piippu on suunnattu valvomaan vesiliikennettä Varuskunta-alueen läheisyydessä. No, tarkemmin sanottuna 9,7 kilometrin säteellä. Sehän tuon mallisen kanuunan kantama oli.
Lappeenrannan upseerikerho ja vanha kanuuna

Tykki sijaitsee Upseerikerhon edessä muistuttamassa sisään menijöitä paikan sotilaallisesta luonteesta. Onpa Willimieskin tuon tykin nähnyt monet kerrat eri tarkoituksissa. Omana armeija-aikanani KRH:n miesten tehtäviin kuului hoitaa kasarmialueelta alas laskeutuvien portaiden lumityöt ja harjaus. Taisi olla ihan viikoittainen rituaali ja tietenkin aina juhlapäivisin? Minäkin kuurasin noita muutamaan otteeseen? Myöhempinä aikoina tuli jopa päästyä tutustumaan Upseerikerhon sisätiloihin, koska oma äiteeni suoritti omaa "armeijapalvelustaan" kerhon henkilökunnan jäsenenä. Onpahan äitee ollut jopa paikalla, kun Upseerikerhon historiakirjaan on otettu kuva koko henkilökunnasta!
Juhlaväen oli mukava saapua rakuuna Siiskosen harjaamia portaita pitkin Upseerikerholle

Se miltä rakennuksessa näyttää sisältä, selviää parhaiten kurkkaamalla Lappeenrannan upseerikerho ry:n internetsivuja. Sotilaallisia maalauksia on ainakin seinillä ja näyttää parkettikin kiiltelevän. Upseerikerhon sivuille pääset täältä. Rakennuksen historiasta sen verran, että se otettiin käyttöön huhtikuussa 1891. Tämän jälkeen siitä muodostui melko nopeasti yksi Lappeenrannan yöelämän viihdekeskuksista..ellei jopa ainoa. Hyvin pukeutuneiden ja kohteliaiden sotilaiden vienti kaupunkimme tyttöjen keskuudessa lienee ollut melko vilkasta. Itsekin olisin kaivannut luurankotakkia ja miekkaa vyölle armeija-aikana saadakseni sosiaalisen elämän vilkkaammaksi. Nyt se rajoittui Pusupuiston keikkoihin ja huokailuihin Huokausten sillalla.

Ulkomuodoltaan rakennus on samanlainen kuin myöhemmin esittelemämme talot, jotka oli tehty upseerien asunnoiksi. Hirsirunkoinen, aumakattoinen ja koristeellisilla listoilla varustettu rakennus on melko vaikuttava näky. Se on myös lähtöisin Sebastian Gripenbergin suunnitelmien mukaan laadituista piirustuksista. Paikalla töitä valvoi arkkitehti John Lybeck ja töiden urakkasopimus annettiin viipurilaiselle A.Wiklundille. Kerrotaan myös tarinaa työmiehistä, että palkkapäivisin kadut ja kujat täyttyivät juopuneista työläisistä. Kaikesta huolimatta saivat työn tehdyksi vaikka tarkka Lybeck reklamoikin monista puutteista. Kerrotaan myös, että rakennus olisi siirtynyt Suomen rakuunarykmentin SRR käyttöön jo joulukuussa 1890 eikä huhtikuussa 1891, kuten aiemmin kerroin. Sinänsä yhdentekevä poikkeama!

Suomen itsenäistyttyä ja rakuunoiden vallattua varuskunnan käyttöönsä ja nuorten upseerin alkujen jopa asuessa rakennuksessa on ollut kaiketi todellista rappioaikaa. Molemmat rykmentit URR Uudenmaan RakuunaRykmentti ja HRR Hämeen RakuunaRykmentti ovat viettäneet lukuisia kosteita illanviettoja tässä ”pahuudenpesässä”. Ainakin lukemattomia hulvattomia kertomuksia olen kuullut noilta ajoilta.

Kovan käytön takia rakennusta piti korjailla moneen kertaan, mutta suuret muutokset tehtiin vasta 1932. Tällöin rakennus sai keskuslämmityksen ja sisäänkäynnit muutettiin talon päihin. Eihän Rakuunarykmenttien edustajat nyt samasta ovesta voineet kulkea. Sotavuosien jälkeen rakennus oli todella surkeassa kunnossa, mutta hiljalleen sitä korjailtiin vaikka puutetta oli kaikesta rakennusmateriaalista. Kunnostustyöt suorittivat molemmat Ratsuväkirykmentit, Karjalan tykistörykmentti 3 ja Aliupseerikoulu.


Rakennuksen uusi tuleminen alkoi vuonna 1951, jolloin perustettiin Lappeenrannan upseerikerho ry. Se otti toiminnan haltuunsa ja poistuneista joukko-osastoista huolimatta on pitänyt rakennuksen kunnossa. Nykyisin tilat ovat myös Lappeenrannan Kerho Oy:n toiminnan pääpaikka.
Päivitys: Lappeenrannan kerhon laatta upseerikerhon seinässä kuvastaa Karjalaista luonnetta. 


Aiheesta kiinnostuneille kerrottakoon, että rakennuksesta on tehty kaksi historiasta kertovaa teosta. Toinen on aiemmin mainitsemani Lappeenrannan varuskunnan upseerikerho 1951-2001 ja toinen on kirjanen nimeltä Lappeenrannan varuskunnan upseerikerho 100 vuotta.

Viikonlopun kevennyskin liittyy tällä kertaa upseerien maailmaan, jossa biljardi lienee suosiossa vieläkin?
 
Päivitys 8.10.2016

Tänään Yleisradio tarjosi mielenkiintoisen artikkelin Lappeenrannan upseerikerhon menneisyydestä. Käy lukaisemassa juttu täältä.

Päivitys 17.12.2017

Lappeenrannan kaupunki on päättänyt tehdä kulttuuriteon ja ostaa Lappeenrannan varuskunnan upseerikerhon. Välittömästi ostamisen jälkeen se lahjoitetaan upseerikerhoyhdistykselle. Lisää tällaista! Hyvä Lappeenranta! Lisää päätöksestä voit lukea täältä.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita