perjantai 22. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / JP 6 muistomerkki ja kiitokset lukijoille


                                              Kouvolan pojat ja "Years on the road"

Kiitoksia kaikille lukijoille 50.000 kertaa!

Peer Guntin sällit ovat kiertäneet Suomea vuosikaudet ja siitä he kertovat laulussaankin. Kyseinen poppoo on yksi Willimiehen ja poikien suosikkibändejä, joten olkaapa hyvä. Laulun nimi on sen verran enteellinen että meilläkin tulee viikon päästä vuosi täyteen blogin kirjoittelua. Monia käänteitä on osunut matkalle ja takuulla lukuisia vielä tulossakin? On kuitenkin aika kuunnella kunnon musiikkia ja  taputella itseään tovi rintaan, koska iso rajapyykki ylittyi viime yönä. Eräs japanilainen lukija oli blogin 50.000 kävijä. Tuskin tuo mitään Willimiehen jorinoista ymmärsi, mutta ei haittaa...palataan Varuskunta-alueelle.

Yksi Lappeenrannan Varuskunta-alueella sijaitseva muistomerkki lisää. Kyseessä on Jääkäripataljoona 6:n veteraanien vuonan 1983 pystyttämä muistomerkki omalle sotataipaleelleen.
Jääkäripataljoona 6 muistomerkki

Tämän muistomerkin kanssa olin ja olen kait vieläkin vähän hukassa, koska ymmärrys meinaa loppua. Kyseinen JP 6 oli kasattu jo jatkosodan alkuun, mutta muistomerkki väittää perustamisen tapahtuneen vasta v.1943 täällä Lappeenrannassa? Ota tästä selvää, mutta ilmeisesti JP 6 on välillä lakkautettu, mutta perustettu uudelleen. Näin minä asian ymmärtäisin, mutta itseäni viisaammat sotatieteilijät voivat oikaista, jos olen tehnyt virheen!
Muistolaatta

Ainakin muistomerkissä mainitut sotaretken paikkakunnat sopisivat URR:n hevosista luopumisen jälkeiseen ajanjaksoon. Vuoden 1943 aikana URR jalkautettiin Petroskoissa ja heidän hevosensa lähetettiin Lappeenrantaan. Tämän jälkeen kypärin ja jalkaväen asein varustettuna se siirtyi asemiin Karjalan kannakselle ja oli mukana monissa kiivaissa taisteluissa ennen siirtymistään Ilomantsin korpiin pysäyttämään vihollisen etenemistä. Nämä viimeiset taistelualueet sijaitsevat osin nykyisen Suomen rajojen sisäpuolella Möhkössä ja Hattuvaarassa, missä Willimieskin liikuskeli opiskeluaikoinaan. Laitankin tuohon alle muutaman kuvan Ilomantsin taistelukentiltä. Vanhoja kuvia vuodelta 2006, jolloin pyöräilimme Ilomantsi - Möhkö - Hattuvaara alueella.
Tykistön muistomerkki Ilomantsin ja Hattuvaaran välillä. Rakuuna Siiskonen lepotauolla polkupyöräretken lomassa
Samalla matkalla törmäsimme ratsuväkiperinteisiin. Kuvassa kiuruvetinen Leinosen Mauri
Alueella on paljon sotiin liittyviä muistomerkkejä ja opaskylttejä
Hattuvaaran taistelijantalon pihalta löytyi venäläinen rajapyykki
Oinaansalmelta löytyi naamioitu bunkkeri
Sotien aikainen tykki Hattuvaarassa
Willimiehen suosikkipaikka P-Karjalassa. Möhkön ruukkialue. Kannattaa käydä...alue on osa Suomen teollistumisen historiaa

Täällä Ilomantsin korpialueilla suomalaiset saavuttivat viimeiset jatkosodan aikaiset torjuntavoitot ja osaltaan olivat pelastamassa Suomea ikäviltä seuraamuksilta ja rakuunoilla oli näissä taisteluissa oma merkittävä osansa. Siksi Willimieskin poikkeuksellisesti esitteli kuvia Lappeenrannan ulkopuolelta.


Kai tähän lopuksi voi vielä laittaa yhden kuvan tuon seitsemän vuoden takaisen polkupyöräretken päätepisteeltä. Se oli nimittäin syvällä Suomen rajavyöhykkeellä sijaitseva Euroopan Unionin itäisin maa-alueilla sijaitseva paikka. Kohta se voi olla taas koko EU:n itäisin paikka, koska näyttää siltä, että Kypros haluaa poistua Unionin piiristä!
EU:n itäisin piste. Willimiehen takana näkyvä köysi oli rajalinja eli kaikki taustalla näkyvä on Venäjää

 Tällaista tällä kertaa...

3 kommenttia:

  1. Kiitos paljon blogistasi ,isäni oli jp6:ssa ,monet heistä on aika jättänyt

    VastaaPoista
  2. Perustettiin 1943 .jääkäri Keräsen poika kirjoittanut YLE uutisiin 2016 jutun Ahvenanmaan keikasta .varmasti Googlella löytyy .

    Vointeja jp6:n elossa oleville

    VastaaPoista
  3. Tossa on linkki yllä olevaan

    https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://yle.fi/uutiset/3-9250685&ved=2ahUKEwjHucDyrpfbAhUjyaYKHW4LAnIQFjADegQIAhAB&usg=AOvVaw34HZo2HAYkZLVA5T9U_zCV

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita