keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Virolahti / 1721 rajakivi

Tämä on kohde, jollaisia olen Lappeenrannasta esitellyt muutamia, eikä tämä nyt kaiketi mikään virallinen muistomerkkikään ole. Tajusin kuitenkin, että tänään tulee kuluneeksi 79 vuotta talvisodan päättymisestä ja silloinhan puhuttiin yleisesti, jopa Kyösti Kallion puheessakin mainiten, että raja vedetään suunnilleen Pietari Suuren rajan mukaisesti. Tuohan tarkoittaa Uudenkaupungin rauhassa sovittua rajaa...
Vanha rajakivi

Kivi on aivan tien laidassa

Onneksi tällä Virolahden kirkolle menevästä tiestä ei tehty rajalinjaa, koska silloinhan tämä muistomerkki olisi rajavyöhykkeellä ja kuvaamisen olisi saanut unohtaa. Joka kohdassa vanhaa rajalinjaa ei siis noudatettu vaikka yleisesti puhuttiin kyseisestä rajasta. Toki raja perustui monissa paikoin suoranaiseen voittajan oikeuteen, missä meillä ei ollut mitään sanottavaa puolustukseksemme. Voittajan oikeus se niitä rajoja piirtelee.
Kyltti on kyllä komia

Kyltti kiven kupeessa on kuitenkin komea, joten tulkoon julkaistuksi nyt täällä blogissakin. Sen sijaan muita rajakiviä en lähde enää etsimään, vaikka niitä löytyy jopa kartoista. En usko niiden tuovan enää mitään lisäarvoa blogiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita