torstai 21. maaliskuuta 2019

Virolahti / Johannes Takasen patsas

Virolahdella on syntynyt yksi Suomen tunnetuimpia kuvanveistäjiä. Hän on Johannes Takanen, jonka elämäntyö ja saavutukset olivat minulle tuiki tuntemattomia, kunnes kävin valokuvaamassa hänen patsaansa Virolahdella kaiketi kesällä 2017. Sen jälkeen luin hänestä muutaman artikkelin, joiden ansiosta sivistyin hivenen lisää....mikä nyt ei minun kohdallani tee vielä ihmeitä! Joka tapauksessa on hienoa, että eri puolilta Suomea on noussut kuuluisuuksia, joiden työtä arvostetaan jopa maamme rajojen ulkopuolella.
Johannes Takasen patsas Johannes Takasen puistossa Virojoella 

Mestari Takanen työssään

Koska Johannes Takanen saavutti urallaan paljon, enkä mitenkään innostu kirjoittamaan hänen elämänuraansa tähän blogikirjoitukseen, koska hänestä on jo kirjoitettu parempi, mitä ikinä pystyisin kirjoittamaan, niin laitan tähän linkin Johannes Takasen elämänkertaan. Suosittelen vilpittömästi siihen perehtymistä.  
Patsaan jalusta kertoo Takasen perusfaktat


Koska itseäni kiinnostaa enemmän Johannes Takasen muistomerkki, niin siitä minä kyllä jaksan kirjoittaa.... Patsashanke sai alkunsa keväällä 1982, jolloin perustettiin työryhmä pohtimaan tulevaa Johannes Takasen muistomerkkiä. Aloitteen asiassa teki Virolahden kulttuurilautakunta ja työryhmän vetäjäksi valikoitui Teijo Kuokka. Hanke eteni ja sille näytettiin vihreää valoa kunnan toimesta, joten asiat lähtivät etenemään perustetun patsastoimikunnan toimesta.
Signeeraus Erkki Kannisto 1985

Patsastoimikunta päätyi näköispatsaaseen ja sen toteuttamiseksi pidettiin kutsukilpailu. Kilpailuun osallistui kolme kuvanveistäjää. He olivat Erkki Kannosto, Taru Mäntynen ja Panu Patomäki, joista kilpailun voitti Erkki Kannosto patsasehdotuksella "Suuri suomalainen kuvanveistäjä". Patsas valmistui ripeästi ja se valmistui kesällä 1985. Paljastustilaisuus pidettiin 4.8.1985.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita