perjantai 28. syyskuuta 2012

Lappeenranta / August Sunisen muistomerkki*


Nyt vuorossa taas lyhyt postaus. Vaan, kun tästä kohteesta ei löydy mitään tietoja. Tietäisiköhän joku teistä lukijoista lisää aiheesta?

Esittelyvuorossa Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sijaitseva metsätalousneuvoja August Sunisen muistoa kunnioittava 10000 neliön suuruinen puistoalue. Lisäksi puistikon laidassa on hänen kunniakseen pystytetty muistomerkki. Muistomerkissä kerrotaan hänen pystyttäneen nykyisen puiston lehtikuuset keväällä 1919.
August Sunisen muistomerkki hänen istuttamansa näreikön laidalla

Kuuset ovatkin komeat ja muistomerkin edestä oli nurmikko leikattu, joten kaupunki pitää huolta muistomerkistä. Eniten vaan ihmetyttää, että kuka oli tämä salaperäinen herra August Suninen? Hänestä en löytänyt muuta mainintaa, kuin että hän kehitti vesakirveen malli ”Suninen”. Täältä voit käydä kurkkaamassa kuvan Sunisesta ja ”sunisesta”.
Muistomerkin laatta

Pakko laittaa tähän lopuksi, että auttakaahan meitä Willimiehiä!!! Olisi kiva tietää muistomerkistä lisää ja myöskin August Sunisesta…

Päivitys: Kiitokset blogimme lukijalle, joka ystävällisesti lähetti meille tietoa, mitkä liittyvät August Sunisen elämäntaipaleeseen. Ilman tätä salaperäisen tuntemattomana pysyttelevän henkilön tietoja olisimme jääneet vaille tietoja August Sunisen elämäntaipaleesta. Laitankin tuohon alle sanasta sanaan saamamme tiedot!

Sammonlahden lehtikuusimetsikön istuttaja August Suninen syntyi monilapsisen perheen vanhimpana 20.6.1891 Lappeella, Kourulan kylässä. Pieni tila ei antanut elantoa suurelle perheelle, ja Augustkin hakeutui etsimään elämisen mahdollisuuksia muualta. Saatuaan kokemusta metsätöistä, hän hakeutui Evon metsänvartijakouluun. Sieltä hän valmistui marraskuussa 1918, ja hänet valittiin Viipurin lääninmetsälautakunnan palvelukseen, lääninmetsänvartijan virkaan.

Virassaan August tutustui laajasti läänin metsätalouteen, myös Terijoen Raivolassa olleeseen arvokkaaseen lehtikuusimetsikköön. Sieltä hän toi keväällä 1919 synnyinkotiinsa lehtikuusen taimia ja istutti ne pellon viljelykelvottomaan kivikkoiseen osaan. Taimista on 90:ssä vuodessa kasvanut vanttera puusto.

August Suninen kuoli 72-vuotiaana 1.3.1963. Hänen lapsensa luovuttivat 1970-luvulla tilan Lappeenrannan kaupungille. Samalla he esittivät isänsä muistoa kunnioittavan toivomuksen, että tulevassa kaavoituksessa lehtikuusikko säilytettäisiin, nimettäisiin sen istuttajan mukaan "August Sunisen puistoksi" ja merkittäisiin istuttajasta kertovalla muistomerkillä.

Hienoa, että Lappeenranta on täyttänyt August Sunisen lasten toivomuksen viimeistä piirtoa myöten ja annetaan tuon komean lehtikuusikon kasvaa toiset 90 vuotta. Willimiehet kiittävät myös omalta osaltaan tietojen lähettäjää ja muita tietolähteinä toimineita henkilöitä. Kiitokset teille, niin saatiin valaistusta tähänkin "mysteeriin" 

1 kommentti:

  1. Raivolan lehtipuumetsä on vaikuttava, ylväs muistometsä. En ole tiennyt , että meillä on täällä sen metsän kasvua istutettuna. Upeeta. Raivolan lehtikuusethan istutettiin mastopuiksi senaikaisille purjelaivoille.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita