lauantai 1. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Peltolan koulu

Tänään vuorossa Peltolan koulu, joka sijaitsee Lappeenrannan keskustassa liikenneympyrän kupeessa. Tästä koulusta Willimiehelläkin on omakohtaisia muistoja.  Joskus hulvattomina nuoruusvuosina opiskelin naapurissa sijaitsevassa Kimpisen koulussa, mutta käsityötunnit pidettiin tämän rakennuksen alakerrassa. Itse asiassa laudan sahaaminen ja hiominen kouluaikoina taisivat jäädä veriin, koska päädyin sahalle töihin. Koskaan ei voi näköjään tietää mihin elämäntie vie?
Peltolan koulu
Koulurakennus on valmistunut vuonna 1930 ja se on tehty Toivo Salervon piirustusten pohjalta. Rakennus edustaa tyylisuuntana 1920-luvun klassismia, joka oli julkisessa rakentamisessa vallinnut tyylisuunta tuohon aikaan. Kuvasta ei tietenkään näy, mutta koulu on hivenen erikoinen pohjamuodoltaan, koska sen tontti oli kahden liikenneympyrästä lähtevän tien välissä. Niinpä ympyräsektorin muotoiselle tontille piti suunnitella siihen sopiva rakennus. Mielestäni se on todella onnistunut kokonaisuus yhdellä kaupungin parhaalla näköalapaikalla.
Koulu toimii edelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessa ja tällä hetkellä blogin nuorimmat tekijät opiskelevat veistotaitoja ja raudantaivutusta samassa paikassa kuin isänsä aikoinaan. Minnehän heidän tiensä mahtaa viedä? Toivottavasti ei ainakaan sahalle!

2 kommenttia:

  1. Muistoja riittää vaikka kuinka. Ensimmäiset muistoni ovat vuodelta 1951, kun osasin lukea ja halusin kouluun 5-vuotiaana, kun joulukuussa täytin 6. Muuten olisin päässyt, mutten uskaltanut lukea numeroita 20 - 1, vaikka toisin päin meni vaikka kuinka hyvin. No, vuosi lisää ja sitten alkoi sujumaan ja koulutaival alkoi. Ensimmäinen opettajani oli Annikki Patronen ja viimeisin 5.luokalla puolisonsa Mikko Patronen. Yksi asia jäi harmittamaan, mutta jospa sen saan kuitatuksi ylihuomenna 19.05.2016, kun Peltolan poikien kanssa menemme tutustumaan entiseen opinahjoomme. En nimittäin silloin päässyt kertaakaan koulun joulu- tai kevätjuhlissa laulamaan, vaikka mieli olisi tehnyt. Ehkäpä nyt paikkaan sen "virheen" ja jotain kajautan. Saas nähdä, kuinka nyt käy yli 60 vuoden päästä. Mukavia muistoja Peltolan koulusta monta kassillista.

    VastaaPoista
  2. Minäkin kävin tuolla kuudennen luokan 1981 - 82. Kivijalka kun on hieman ulkoneva, niin sen päällä kiipeiltiin ajan kuluksi. Ainakin muistoissani luokissa oli hyvä ilma - vanhat, paksut kiviseinät ja korkeat luokkatilat.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita