tiistai 18. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Ortodoksinen hautausmaa

Tänään päiväni alkoi tyylikkäästi. Sain puhelinsoiton, missä tarjottiin mahdollisuutta julkaista blogissa kuva Huokausten sillasta. Kuva on otettu 1960-luvulla ja siinä näkyy vielä vanha puinen silta, mitä jouduttiin korottamaan, jotta alitse mahtuisi kulkemaan rautateitse merelle menevät laivat. Kiitoksia kuvasta suunnattomasti. Toivottavasti muittenkin kätköistä löytyisi vanhoja kuvia Lappeenrannasta, joita voisimme julkaista.

Samalla lisäsin otsikon perään tähtimerkin, mikä olkoon tulevaisuudessa merkkinä päivitetystä kirjoituksesta. Yksinkertaista, mitä useampi tähti, sitä useammin kyseistä kirjoitusta on päivitetty!

Nyt kuitenkin uuden kohteen kimppuun. Viimeksi olimme vanhalla ortodoksihautausmaalla, joten lienee sitten hyvä syy siirtyä pari kilometriä etelän suuntaan. Täältä Kauppakadun varrelta löytyy kaupunkimme uudempi ortodoksinen hautausmaa. Tarkennuksena kerrottakoon, että se on käytössä siis nykyäänkin.
Ortodoksinen hautausmaa

Jostain syystä minua on kiinnostanut ortodoksisuus jo vuosien ajan. Ehkä syynä on Joensuussa viettämäni viiden vuoden ajanjakso, jolloin tuli tutustuttua Pohjois-Karjalan alueeseen melko laajasti. Mieleeni ovat jääneet itärajan läheisyydessä teiden varsilla sijainneet rukoushuoneet. Ne olivat vaan jotain omasta kaupungistamme poikkeavia kokemuksia. Tuskin pahaa teki muutama Heinäveden Valamon luostariin tehty matkakaan, jolloin näin kaikenlaista ortodoksisuuteen kuuluvia liturgiaesineitä. Ovat nimittäin melkoisen upeita, vaikka paljon kirkon omaisuutta jäikin rajan taakse viime sotien yhteydessä.
En oikein osaa sanoa, mikä tämä on nimeltään. Sieltä saa kuitenkin ostaa? kynttilöitä.

Tarkkaa vuosilukua tämän hautausmaan perustamiselle en löytänyt mistään, mutta koska vanha lakkautettiin vuonna 1890, niin eiköhän samoihin aikoihin avattu tämä uudempi? Seurakunta kuitenkin osti tämän maa-alueen leskirouva Juvakalta ja se sijaitsee luterilaisen hautausmaan vieressä. Hautajaissaattueet kaupungin läpi linnoituksen Pokrovan kirkolta tänne hautausmaalle ovat olleet varmaankin värikkäitä ja upeita tilaisuuksia.

Alue on mielestäni näkemisen arvoinen ja suosittelenkin jokaisella piipahdusta hautausmaalle, vaikka ei ortodoksi olisikaan. Ortodoksinen hautaustapa poikkeaa meidän maallistuneiden luterilaisten traditioista ja monet yksityiskohdat ovat minullekin täysin tuntemattomia. Laitan tuohon alle muutamia kuvia alueelta, jotta saatte käsityksen alueen kauneudesta.

Ortodoksinen hautausmaa
Hautaristi sadan vuoden takaa
Tällaisia oli Valamossa useita, mutta tämä on ainut Lappeenrannassa
 Eipä muuta tällä kertaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita