lauantai 22. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Sotavankien hautausmaa (Nro 2)

Läheltä edellistä venäläisten sotavankien hautausmaata löytyy toinenkin. Sijainti on lähes sama kuin edellisessä. Tämäkin on aivan valtatie 6:n vieressä ja saman sähkölinjan alla kuin edellinen. Tosin välimatkaa edelliseen lienee reilun kilometrin verran.
Sotavankien hautausmaa sijaitsee valtatie 6:n varrella, kuten rekasta näkyy

Hautausmaa jää sen verran syrjään kulkureiteiltä, ettei tänne taida kukaan osua sattumalta, vaan paikalle on mentävä varta vasten. Mielenkiintoisen tästä paikasta tekee se, että olen joskus aikoinaan kuullut ”huhuja”, että kesällä 1944 tänne olisi haudattu myös suomalaisia sotilaskarkureita. Kyseessä olisi siis ns. Huhtiniemen mysteeriin liittyviä omien rintamakarkureiden ampumisia.

Kyseisestä tapahtumasta on kirjoitettu viime vuosina lukuisia kirjoja, joissa kiistellään, että tapahtuiko Huhtiniemessä ensimmäistäkään teloitusta. Willimies pysyttelee puolueettomana ja jää odottelemaan, että paljastuisiko asiasta joskus kadonneiksi epäiltyjä asiakirjoja, jotka paljastaisivat totuuden. Korostan, että kyseessä on todellakin huhu eikä faktaan pohjautuvaa tietoa!

Ainoastaan yksi asia on varmaa. Sotavankien hautausmaalle on haudattu 400 venäläistä sodissa palvellutta, jotka jäivät suomalaisten sotavangeiksi. 
Muistolaatta karun hautamuistomerkin kyljessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita