maanantai 24. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Sotavankien hautausmaa (Nro 3)

Tämä sotavankien hautausmaa teetti enemmän töitä, kuin edelliset. Ensimmäistä kertaa kuvausta yritin palkattoman assistentti Ari Niemelän kanssa, mutta valtava kaatosade esti yrityksen. Seuraavaksi päiväksi ”palkkasin” uuden assistentin, Sollon Jounin. Tämä assistentti (palkatta tietenkin) toi mukanaan kauniin sään ja niin sitä  reippailtiin armeijan hallinnoiman Laukkaradan alueelle. Laukkaradan keskeltä, jonne ei kieltokyltin mukaan tietenkään saa mennä, löytyi tämä kolmas neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaa.
Puolustusvoimien omistama Laukkaradan alue
Tältä portilta on matkaa perille noin 400 metriä...jalkaisin! Alue on myös suosittu koirien ulkoilualue.

Alue on itsellenikin tuttu armeijavuosilta, jolloin täällä opeteltiin lapion ainutta oikeaa käyttötarkoitusta – poteroiden kaivamista! Ilkeältä tuntui, kun sai itselleen kaivetuksi mukavan kolon, niin johan se piti kasarmille lähtiessä täyttää. Tänne on siis Willimieskin jättänyt hikipisaran jos toisenkin ja eiköhän tuolta löytyisi vielä minun kaivamia kuoppiakin. Älkäähän kompastuko niihin! Ai niin, eihän alueelle saa mennä…

Silti alueella liikkuu lukuisia ihmisiä päivittäin, joten ei tuota kylttiä taida kukaan noudattaa. Aiemmin alueen läpi pääsi oikaisemaan autolla, mutta nyt löytyy puomit joka paikasta. No kävelemälläkin pääsee, jos haluaa käydä paikan kurkkaamassa. Tosin edellisiin verrattuna tämä on parhaiten piiloitettu. Lappeenrannan kartasta kaupungin sivuilta löytyy tosin paikka selkeästi merkittynä, kuten edellisetkin esittelemämme hautausmaat.
Keskeltä metsää löytyy aidattu sotavankien hautausmaa

Tänne edellisten kanssa identtiseen hautausmaahan on haudattu 212 sodissa palvellutta neuvostosotilasta.

Täällä lepää 212 sodassa palvellutta neuvostosotilasta

2 kommenttia:

  1. Nämä sotavankien hautausmaat ovat olleet todella mielenkiintoinen juttu. Kaikki niin siistejä ja hyvin hoidettuja. Olen noilla Venäjän matkoillani törmännyt usein paikallisiin muistomerkkeihin. Osa tosi hyvin hoidettuja, osa vähän huonommin. Täytyy jatkossa kiinnittää huomiota siihen, kuinka suomalaisten sotilaiden hautoja on pidetty siistinä. Mielenkiinnolla ja ennakkoluulojen vallassa odotan seuraavaa reissua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoittanet sitä samaa reissua, mihin Willimieskin on luvannut lähteä? Tarkkaillaan siis porukalla...

      Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita