torstai 20. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Sotavankien hautausmaa (Nro 1)

Tänään on paljon tekemistä, joten pitänee julkaista tämän päivän kohde näin aamutuimaan. Illalla olisi näet SaiPan peli, missä jahtaavat neljättä peräkkäistä voittoa, mutta minä en pääse Kisapuistoon tänään! Syö kyllä miestä rotan lailla, mutta onneksi pojat pääsevät iskän kausikortilla sisään! No tutustutaan sitten työasioissa Rauhan uuteen kylpylään, kerta käsky on käynyt. Taidankin ottaa kameran mukaan ja ehkä saadaan jotain julkaistavaa materialiakin tänne blogiin? Mutta nyt asiaan…

Willimies kurvaili eilen autolla pitkin ja poikin Lappeenrantaa. Kaikki parkkipaikat ja kaupat ovat täynnä Venäjältä saapuneita turisteja ja ostosmatkalaisia. Mikäs siinä, kyllähän nuo näille nurkille jättävät paljon rahaa. Kesäaikaan törmäsin todella mielenkiintoiseen tilanteeseen eräässä kaupassa. Venäläinen herrasmies olisi halunnut ostaa 30 Nokia Lumia puhelinta ja oli melko kärmeissään kun niitä ei löytynyt riittävästi liikkeen varastosta. No sopivat seuraavalle viikolle treffit ja myyjä lupasi puhelinten olevan silloin valmiina. Asiakaspalvelua, sanon minä.
Korkea-Ahon tienhaaran lähellä sijaitseva sotavankien hautausmaa

Aina ei venäläisten kohtelu näillä nurkilla ole ollut yhtä palvelualtista. Jatkosodan aikana suomalaiset ottivat sotavangeiksi yli 64.000 venäläistä sotilasta. Heidän kohtelunsa ei ehkä aina ollut parasta laatua, mutta syynä oli asenteellisuuden lisäksi myös huutava elintarvikepula. Leipää ei meinannut aina riittää suomalaisillekaan. Näiden syiden takia lähes 20.000 sotavankia kuoli Suomessa etenkin vuosina 1941-1942. Näistä kuolleista melkoinen osa on haudattu Lappeenrantaan, tosin hautoja on muuallakin. Yli 70 kunnan alueelta näitä hautapaikkoja löytyy.

Tällä kertaa tarvitsisin taas lukijoiden apua! Kyseisiä hautapaikkoja on tietääkseni viisi, mutta olen itse löytänyt vain neljä eli yksi olisi vielä hakusessa. Tyrkkään näitä hautapaikkoja yhden kerrallaan, että saan nuo sijainnit näihin neljälle hautausmaalle näkyviin. Ilmoittele, jos tiedät siitä viidennestä jotain!!!

Nämä hautausmaat ovat hyvin hoidettuja aidattuja alueita, jotka sotilaspiirit ovat kunnostaneet. En tiedä tarkasti, kuka vastaa näistä haudoista nykyisin, mutta kaikilta haudoilta oli nurmikko leikattu ja kestokukkia asetettu hautamuistomerkin eteen tänä suvena. 

Itse hautamuistomerkki on karu harmaaksi maalattu betonimurikka, jossa on kartiomainen yläosa. Keskellä kiveä on laatta, jossa on maininta kuinka monta sotilasta hautaan on haudattu. Tämä Lappeenrannan suurin sotavankien hautausmaa sijaitsee entisen Korkea-ahon tienhaarassa sähkölinjan alla aivan valtatie 6:n laidassa. Tänne on haudattu 742 sotilasta.
Hautakivi

Muistolaatassa oleva venäjänkielinen teksti kertoo asiasta melko karusti. ”Tähän on haudattu 742 neuvostoliittolaista sodassa palvellutta” 

1 kommentti:

  1. Lempiäläntie 139:n kohdilla google mapsin mukaan taitaa olla yksi hautamuistomerkki.

    t. Salla

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita