maanantai 25. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Urheilutalo*

Tänään vuorossa taas Lappeenrantalaista kekseliäisyyttä. Linnoituksen pohjoiskärjessä sijaitsee Suomen vanhin urheilutalo, missä yhä edelleen on mahdollista harrastaa tennistä ja muita uudempia kamppailulajeja. Rakennus on kuitenkin alun pitäen rakennettu vankilan tiloiksi, joita olen tässä viime päivinä esitellyt.
Urheilutalon länsiosa. Tältä se näytti vankila-aikanakin
Tässä rakennuksessa, mikä on valmistunut 1880-luvulla, sijaitsi vankilan työtuvat. Rakennuksen länsisivu on yhä alkuperäisessä mallissa, kuten myös itäseinustalla yhä näkyvä tiilinen uloke, jossa sijaitsivat vankilan käymälät. Nämä vanhat osat ovat saaneet lisäksi uudet osat eteläiselle ja itäiselle julkisivulle.
Urheilutalon itäosa. Tiiliosassa sijaitsi vankilan käymälät, mutta muu matalaosa rakennuksesta v. 1951
Vankilatoiminnan päätyttyä rakennus otettiin urheilutalona uusiokäyttöön ja toiminnan aloitusvuosi oli 1947. Tällöin kumottiin sotien jälkeinen tanssikielto ja paikka muodostuikin suosituksi tanssipaikaksi. Nykyisin urheilutalon tiloja on kaavailtu eilisen kuvataidetalon osaksi.

Päivitys: Tänään 28.4.2015 oli merkittävä päivä Lappeenrannan kulttuurielämässä. Ylhäällä esitelty entinen urheilutalo on kokenut renesanssin ja se on remontoitu uusiokäyttöön. Nyt siellä pitää majaa Kehruuhuoneen nimellä toimintansa torstaina aloittava kulttuuritapahtumien järjestyspaikka. Kyseessä on kulttuuripersoona Sari Kaasisen miehensä Petteri Ukkolan kanssa toimintansa aloittava projekti, missä Willimiehelläkin oli omat näppinsä liossa.

Nuoruusvuosina Petteri kuului ystäviini ja meillä oli tapana hakata toisiamme hiekkalaatikolla lapiolla päähän. Lienee noilta ajoilta perua, että törmäämme aika ajoittain toisiimme, joskus jopa Vantaan Ikeassa. Jotta kehruuhuoneella olisi säädylliset kalusteet, niin taannoin talvella lahjoitin kyseiselle paikalle kalusteita kymppitonnilla, niin sainpahan itselleni ja Williladylle kutsukortin tänään kello 14 alkaneisiin avajaisiin. Saavuimme paikalle ja nautimme joka hetkestä, jopa kaupungin- ja maakuntajohtajan puheista...lienee minullekin auennut uusia uria kulttuuripuolella.

Lisäksi kun pöytäseurueeseen sattui mielenkiintoisia persoonia, niin mitä siitä seuraakaan. Tämä vanha blogini jatkuu ainakin muutamalla uudella kohteella, sen tämä juhla teki selväksi. Piipahdimme nimittäin pöytäseurueeseeni kuuluneen Joukon kotona Linnoituksen alueella ja kävimme hänen kellarissaan sijainneessa entisessä vankityrmässä. Tämä tulee johtamaan uuteen kertomukseen ja siihen liittyvät tarinatkin ovat mielenkiintoisia. Jääkäähän kuulolle!

Vaan tyrkätään tähän alle muutama tuliterä valokuva Kehruuhuoneen avajaisjuhlallisuuksista ja itse rakennuksestakin. Suosittelen vilpittömästi, että kaikki lappeenrantalaiset ottavat kohteen omakseen, koska asemamme tulevaisuudessa kulttuurikaupunkina on tästä paikasta kiinni. Onnea Sari ja Petteri!

Juhlien keskipisteet

Sari ja Roihu-yhtye

Kabinetti ja Aslak-tuolit

Täällä kelpaisi palaveerata, jos tarjoilu pelaa...

Juhlasali

Muutoksen kokenut entinen vankila muuttui Kehruuhuoneeksi....kulttuurin kehto!

2 kommenttia:

  1. Oli vuosi 1967 toukokuun loppupuolella. Kesäteatterissa vihittiin, noin sata vuotta ennen olleiden Lappeelaisten tapojen mukaan Anneli Paulintytär ja Seppo Einarinpoika avioliittoon. Käsikirjoituksen oli tehnyt edesmennyt Vuokko Kivisaari.
    Kesäteatterissa esitetyn kolmipäiväisten hääseremonioiden esityksen jälkeen, jossa oikea vihkiminen tapahtui, siirryimme Urheilutalolle hääaterialle. Ruuan jälkeen häävalssista (Elämänvalssi) alkoi yhteiset karkelot.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun jaoit kanssamme elämäsi parhaimman päivän muistot

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita