torstai 9. tammikuuta 2014

Imatra / Vapaussodassa kaatuneet

                                            Doro "Raise your fist in the air"

Palataanpa taas Imatralle Vuoksen varrelle ja esitellään Imatrankosken sankarihautausmaan kupeessa oleva sisällissotaan liittyvä muistomerkki. Kyseessä lieneekin viimeinen kuvaamamme sisällisotaan liittyvä muistomerkki Imatran alueelta, koska loput sijaitsevat alueilla, mihin ei ole lupa mennä asianmukaisia proopuskoita. Ehkä niidenkin vuoro tulee joskus myöhemmin?
Vapaussodan muistomerkki

Sisällissota oli aikoinaan kansaa jakanut yhteinen kollektiivinen kokemus, mikä näkyy myös muistomerkeissä. Puolet näistä nostavat esiin voittaneen osapuolen sankareita ja monet näistä muistomerkeistä ovatkin nimetty Vapaussodan kaatuneiden muistomerkeiksi. Toinen puolisko koostuu taas hävinneen osapuolen muistomerkeistä, mitkä usein on nimetty vakaumuksensa puolesta kaatuneille. Molemmat osapuolet ovat halunneet muistella tapahtumaa. Hävinneen osapuolen muistomerkit ovat yleensä pystytetty vasta 1960-luvulta alkaen, mutta voittanut osapuoli aloitti omat muistelonsa välittömästi sisällissodan jälkeen. Näin toimittiin Imatrallakin...

Sisällissodan päättymisen jälkeen 27.8.1918 perustettu Tainionkosken suojeluskunta päätti vuonna 1919 pystyttää patsaan vapaussodan sankarihaudoille ja patsaan tekijäksi valittiin taiteilija, itsekin jääkärinä Saksassa palvellut Akseli Einola. Kustannukset patsashankkeesta hoitivat alueen suuret teollisuuslaitokset.


Kookas harmaagraniittinen patsas valmistui ja sijoitettiin paikoilleen vuoden 1920 loppupuolella ja lopulta se paljastettiin 6.12.1920. Juhlallisuuksiin kuului paraati, juhlapuheet, kunniavartiosto ja lopuksi juhlallisuudet jatkuivat Imatran valtiohotellissa juhlatilaisuudella.
Kaatuneet vapaussoturit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita