maanantai 20. tammikuuta 2014

Taipalsaari / Telakan muistomerkki

                                          Rauli Badding Somerjoki "Laivat"

Taipalsaarelle menevän patotien varrelta entisen Huhmarkallion leirintäalueen rantamailta löytyy tämän päiväinen kohteemme. Kyseessä on ehkä hivenen oudompi kohde kuin aiemmat Taipalsaareelta esittelmämme. Kyseessä on Taipalsaaren kulttuurilautakunnan vuonna 1985 pystyttämä muistomerkki kunnioittamaan entisten aikojen laivanrakentajia.
Muistomerkin taustalla Lappeenrannan ja Taipalsaaren yhdistävä patotie

Paikalla aloitti vuonna 1905 toiminnan liikemies Lauri Cedechvarf, joka perusti tänne Lahdentaan telakan. Kauaa ei tarvinnut odotella telakan rinnalle laivojen korjauspajaa, minkä perusti H.J.Jurvanen. Yhteistoiminta laitosten välillä oli saumatonta ja molemmat täydensivät toisiaan. Telakan perustajalla kävi myös tuuria, kun hän palkkasi työnjohtajaksi Pekka Väkevän. Hän pystyi organisoimaan telakan toiminnan äärimmilleen ja sen tuloksena telakalta valmistuikin noin 80 laivaa Saimaan laivaliikenteen tarpeisiin.

Olosuhteet kuitenkin muuttuivat ja Väkevästä tuli Lahdentaan telakan vuokraaja ja itsenäinen yrittäjä Cedechvarfin kuoleman jälkeen vuonna 1910. Myös korjauspajan omistussuhteet muuttuivat, kun vuonna 1913 kaksi koneenrakentajaa Kusti Lappalainen ja Janne Pitkänen ostivat sen omakseen. Tervahöyryt ja lotjat mitä telakalla rakennettiin vaativat kymmeniä miehhiä töihin laivanrakennuksen eri vaiheisiin, mutta säännöllisin väliajoin uusia laivoja valmistui ja niitä huollettiin korjauspajalla. Toiminta takasi kummallekin yritykselle töitä.
Muistolaatta

Telakalle mahtui kymmenen laivaa kerrallaan laitureihin ja niitä siirrettiin nostoradoilla ja rullavaunuilla hevosten vetämänä. Telakka-alue oli kiireisen toiminnan keskus, mutta sisällissota ja telakan tulipalo vuonna 1918 vaikuttivat laitoksen toimintaan. Palon jälkeen Lappalaiselle ja Pitkäselle tarjottiin ostettavaksi Lappeenrannan Konepaja, minne kaupanteon jälkeen toiminta keskittyikin. Lopulta Lahdentaan telakka lakkautettiin vuonna 1925.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita