sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Rautjärvi / Uudenkaupungin rauhan rajapyykki

 Rautjärveläisellä metsurilla oli "Onnenpäivä" vuonna 1948. Jannika B on samaa mieltä


Tapaninpäivänä 2013 Willimies kurvaili Williladyn kanssa kohti Joensuuta syömään Joensuun kokkaavan Iskän pöperöitä muutamaksi päiväksi, mutta eihän sitä taas malttanut olla kuvaamatta yhtä reitin varrelle jäänyttä kohdetta. Viime suvena tämä vaan jotenkin unohtui kaikessa hötäkässä, joten erhelmä piti hoitaa alta pois. 

Niinpä sitten pirteässä jouluisessa kaatosateessa kuvattiin Rautjärven Torsansalon tienvarresta löytyvä rajemerkki vuodelta 1722. Vastaava rajapyykkihän on jo esitelty Lappeenrannastakin, kuten lukijat saattavat muistaa? Jos on päässyt unohtumaan, niin löydät kirjoituksen kuvineen täältä.
Vaatimaton kivi tien varressa onkin historiallinen kohde

Kyseessä on siis erään Suomen historian raaimman ajanjakson eli Isovihan päättäneen Uudenkaupungin rauhan rajapyykki, joita kilkuteltiin maastoon. Useimmin kuitenkin rajalinjaus maastossa tapahtui kivikasoja rakentaen tai muuta suurta luonnonmuodostelmaa hyödyntäen. Tämä Torsansalon rajapyykki onkin yksi harvoja Etelä-Karjalasta löytyneitä. Varmaan niitä löytyy tulevaisuudessakin, koska vahingossa tämäkin löytyi. Vuonna 1948 paikallinen metsuri oli kivellä istuksimassa ja teroitti puukkoaan kiveä vasten, kun hän huomasi sammaleen peittämällä kivellä kaiverrukset.
Ruotsin ja Venäjän tunnukset kivessä 
Pitänee tähän lopuksi välittää Iskälle kiitokset tarjoiluista ja etenkin tulen avulla sulatettu sokeritoppa saksalaisessa glögitempussa oli upea, vaikka olinkin varma että koko mökkisi palaa maan tasalle. Niin ja oli muuten melkoisen vahvaa glögiä.... ensi joulua odotellessa!

1 kommentti:

  1. Edesmenneen aitini kotikylasta kunnostelen Torsansalon Liisa Rimpilaisen videoita hyvantekevaisyystarkoituksiin. Saisinko kayttaa mainioita rajapyykkikuviasi noissa videoissa. Vaihtokauppana luovuttaisin DVD kopiot joihin kuvat laittaisin. Amatoorihistorioitija Jesse Isotalo Piilaaksosta jesseisotalo@gmail.com

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita