torstai 30. tammikuuta 2014

Rautjärvi / Hiitolanjoen voimalaitokset

      
                                            Eppujen "Rannalla vihreän joen"

Männä kesänä piipahdimme Rautjärvellä useasti ja kameran muistikortille tallentui laavulla makoilun ja makkaranpaiston lisäksi jokunen valokuva Hiitolanjoen voimalaitoksista, jotka olivat Simpeleen teollistumisen ehdoton edellytys. Valitettavasti tuli mokattua tämäkin homma ihan huolella, koska joen varrella oleviin kolmeen koskeen on rakennettu voimalaitokset, mutta niistä kiintoisin jäi tietenkin kuvaamatta. Jos asiasta olisi ollut tietoa etukäteen, niin tokihan tuo vaatimaton kävelyretki paikan päälle olisi tehty.

Mutta koska tämäkin vaatii uusintavierailua, niin julkaistaan nyt sitten kuitenkin vaillinaisena. Ehkä tuo kuvaamatta jäänyt Lahnasenkosken, Suomen ainut puurakenteinen, voimalaitos tulee myöhemmin kuvattua. 

Sähkövoima oli edellytys Simpeleen paperitehtaan toiminnalle ja niinpä toimeen ryhdyttiin turvaamaan tehtaan vuonna 1906 alkaneen paperintuotanto. Venäjänpuoleiselle alueelle jäi muutama voimalaitos rajansiirtojen takia 1940-luvulla, mutta kolme on vielä Suomen puolella ja ne kaikki ovat toiminnassa tänä päivänäkin siirtäen energiaa valtakunnan verkkoon.
Helsinkiläisiä kalastajia Hiitolan joen varrella
Ylijuoksutusta Kangaskoskella
Kangaskosken voimalaitos
Kuiva uoma odottaa juoksutusta
Ritakosken voimalaitos
Valitettavasti tällä kertaa enempi kuvapainotteinen postaus, mutta laitetaan lopuksi voimalaitosten rakennusvuodet näkyviin. Lahnasenkoski 1911, Ritakoski 1920 ja Kangaskoski 1925. Kaikki ovat toiminnassa vieläkin ja osassa niistä on jäljellä jopa alkuperäisiä koneiston osia, joten kyllä ennen osattiin rakentaa kunnollista tavaraa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita