lauantai 25. tammikuuta 2014

Parikkala / Naisshamaani

                 Helena Konttinenkin oli saarnaaja. Lynyrd Skynyrd "Preacher man"

Eilen olimme Parikkalan Uukuniemellä Paakasalmen hautausmaalla ja samalla paikalla olemme tänäänkin. Tänne on haudattu maan lepoon yksi kuuluisimmista uukuniemeläisistä. Kyseinen henkilö on Helena Konttinen, jota kutsuttiin elinaikanaan horros- ja unissasaarnaajaksi sekä naisprofeetaksi. Willimiehen slangilla kyseessä oli siis naisshamaani, joka saavutti ja julisti jumalalliset ilmestyksensä horrrostilassa.

Jo pikkutyttönä hän näki uskonnollisia unia ja kertoi niistä vanhemmilleen. Vanhemmat suhtautuivat hänen kykyihinsä kielteisesti ja estivät häneltä seuroissa käynnit. Tämä ei kuitenkaan toiminut, vaan Helena alkoi käydä seuroissa salaa ja oppi raamatun tekstien lisäksi seuroissa myös lukemaan. Varttuneempana hänen yksityiselämänsä oli raskasta, koska hänen ensimmäinen miehensä kuoli nuorena ja Helena avioitui uudelleen erään köyhän miehen kanssa. Uuden avioliiton myötä huollettavien määrä oli yli kymmenen henkeä, joista neljä oli Helenan lapsia.
Helena Konttisen hauta

Elämän kovat koettelemukset kaiketi vaikuttivat siihen, että vuodesta 1905 lähtien Helena koki jumalallisia ilmestyksiä horroksessa. Usein jopa useiden vuorokausien mittaisten horrosjaksojen aikana hän sai selityksiä raamatun teksteistä ja myöskin yksityiskohtaista tietoa tuonpuoleisesta. Näiden kokemusten takia hänen kokemaansa kiinnitettiin huomiota ja hänen sanansa levisivät ympäri Itä-Suomea.
No voi yhden kerran.....amatööribloggaaja taas kuvissa!

Lopulta hänen ympärilleen muodostui uukuniemeläisyydeksi nimetty herätysliike, mistä Willimieskin sai osansa Saaren kirkon kuvausmatkalla. Lisää tietoa löytyykin vieraskynä Williladyn kirjoittamasta tarinasta Saaren kirkosta, mikä löytyy täältä. Herätysliike toimi myöhemin aktiivisesti Parikanniemen orpokotiyhdistyksessä, mikä on vuodesta 1949 lähtien toiminut Ristiinassa. 

Helena Konttisesta kertovan dokumentin Ylen elävästä arkistosta voit käydä kuuntelemassa täältä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita