perjantai 24. tammikuuta 2014

Parikkala / Laivaonnettomuus


                                          Georgia Satellites "Battleship chains"

Jaahas, tuli muutaman päivän paussi näihin kirjoitteluihin, mutta johan tuossa pitkä tarinaputki olikin! Tänäänkin jatketaan melko lyhyellä esittelyllä, mutta tavallaan ainakin itseäni kiinnostavalla. Valitettavasti tiedot on taas vähän sitä sun tätä... Kaikesta huolimatta jatketaan kesäisten kuvien esittelyillä, joita Willimies Toursin matkoilta löytyy vielä kasapäin. 

Vuorossa Parikkalassa, tarkemmin sanottuna Uukuniemellä, sijaitseva Paakasalmen hautausmaa. Miljöönä hautausmaat ovat tulleet matkoilla tutuiksi ja aina niillä liikkuessa törmää inhimilliseen hätään ja joskus mielenkiintoisen elämän eläneiden ihmisten hautoihin. Niin tälläkin kertaa. 

Onneksi jokainen esittelemäni paikka on askelen verran lähempänä Prinsessa Armadalla pidettävää blogin päätösristeilyä, minkä aikana riski risteilyaluksen pohjaan painumiseen on melkoisen mitätön, koska laiva on tanakasti ankkuroitu Lappeenrannan satamalaituriin. Tiedossa ei siis ole vaaran hetkiä myrskysäällä eikä kovassa aallokossa, ennen kuin edessä on poistuminen laatonkia pitkin kovalle maalle. Silloin saattaa sivutuulta olla Willimiehenkin purjeissa? Vaan sivuttulta oli Uukuniemelläkin 16.8.1903.

Tuolloin kirkkomatkalaisia kuljettanut höyrylaiva Aino, joka veti perässään proomua joutui vakavaan onnettomuuteen. Ylikuormitettu proomun katoas sortui matkalaisten painosta ja 18 kirkkomatkalaista hukkui tapaturman seurauksena. Koska Suomessa tuntuu olevan tapana pystyttää muistomerkki erilaisten sattumusten seurauksena, niin myös tämä laivaonnettomuus on oman muistomerkkinsä saanut. Ajasta ja tekijästä meillä ei ole mitään tietoa... 

Paakasalmen hautausmaalta löytyvä muistomerkki, mikä kertoo laivamatkailun vaaroista
 
18 kuolonuhria..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita